fbpx
Oldal kiválasztása

Az életünk egyik legfontosabb eleme a víz. Ahhoz azonban, hogy biztonsággal fogyaszthassuk, fontos, hogy tisztítva legyen. A víztisztítás története egészen az ősi kultúrákig nyúlik vissza. A korabeli csatornázással és parti tisztítással igyekeztek megszűrni a szennyvizeket, Milyen újításokat láthattunk az elmúlt évszázadokban? Hogyan fejlődött az ipar és a technika a víztisztítás területén? Ismerd meg a víztisztítás történetét, hogy az itt felsorolt történelmi adatok által jobban megismerd ezen az alapvető fontosságú területet!

 

Az emberi történelem során az ivóvíz megszerzése mindig is létkérdés volt

Az emberi élet és fejlődés szempontjából az ivóvíz mindig is alapvető kérdésként szerepelt az életünkben. A történelem során az emberek számos módszert fejlesztettek ki a friss, ivóvíz megszerzésére. Az ókori Egyiptomban például rendkívül nagy hangsúlyt fektettek a pontosan kidolgozott vízvezeték-rendszerre és a fúrt kútakra. Az ókorban az emberek fő módszere a vízforralás volt, ami jelentősen hozzájárult az ivóvíz tisztításához (ami, ma már tudható, hogy édeskevés).

A tisztítási módszerek fejlődésével az ivóvíz egyre tisztább lett. A homok és kavics használata az ivóvíz tisztítására már az ókorban megjelent, majd az egyiptomiak koagulációs elve Kr.e. 1500-ban szintén nagy előrelépést jelentett. Hipokratész vízszűrési módszere és Róma első vízvezetéke Kr.e. 200-300-ban szintén fontos mérföldkőnek tekinthető az ivóvíz tisztítás történetében. Az urbanizáció hatására az ivóvíz szennyezettsége egyre nagyobb probléma lett. Ahhoz, hogy a nagyobb mennyiségű víz is tisztítható legyen, a parti tisztítás és az előülepítés alkalmazása egyre elterjedtebbé vált. Az ivóvíz tisztításban a klórozás és a fertőtlenítés kezdetei, valamint az aktivált szén szűrés is jelentős innovációkat hozott. Az új technológiák közül a fordított ozmózis víztisztítás a legmodernebb és a leghatékonyabb módszer (otthoni szinten). Az egészségügyi határértékek bevezetése pedig biztosítja, hogy az ivóvíz megfelelő minőségben és mennyiségben álljon rendelkezésre az emberek számára.

 
 

Az ókori Egyiptomban használt vízvezetékek

Az ókori Egyiptomban már több mint 5000 évvel ezelőtt is értették és alkalmazták a vízvezetékek létesítésének fontosságát. A rézből készült vízvezetékek a kor technológiájához mérten sokkal fejlettebbek voltak, mint a későbbi időszakokban használt fémlemezekből készült vezetékek. Az ókori Egyiptomban értették az édes és a sós vizek közötti különbséget és a forrásvíz hasznosságát is.
Az Egyiptomban talált rézből készült vízvezetékek a főváros központjától a piramisokig tartó hosszú utakon át összeköttetést biztosítottak. A vízvezetékek építése és karbantartása igen komoly munka volt, hiszen a több kilométeres vezetékeket és csatornákat több technikai nehézséggel is meg kellett küzdeniük. Az ókori Egyiptom igazi mesterei voltak a vízkultúrának, hiszen már akkoriban megvolt a tudásuk és a technikájuk a vízellátás biztosítására, amely ennek a kultúrának az alapját képezte.
 
 

Az ógörög városok vízvezetékei

Az ókori görögök már 1500 évvel ezelőtt is különleges figyelmet fordítottak az ivóvíz minőségére és megfelelő mennyiségére. Az ógörög városokban különféle vízvezeték-rendszerek voltak, amelyek révén megoldották az ivóvíz ellátást. Herodotos könyveiből és a régészeti ásatások során feltárt rommaradványokból ismerjük a görög városok vízvezeték-rendszereit. Athén például 18 vízvezetéken keresztül jutatta el az ivóvizet, de sok más kis-ázsiai és földközi-tengeri városnak is voltak vízvezetékei. A legérdekesebb megoldást talán Pergamonban alkalmazták: a várától 30 km-re fakadó hegyi forrás vizét gravitációs úton juttatták el a városba. Az ógörögök vízvezeték-rendszerei megmutatták, hogy képesek voltak egyszerre megoldani az ivóvíz minőségi és mennyiségi igényeit.
 
 

A homok és kavics használata az ivóvíz tisztítására

Az ióvíz tisztítása mindig fontos volt az emberi történelem során, és az első módszerek között szerepelt az ivóvíz homokkal és kavicsokkal való tisztítása. Ez a módszer sokáig jelentette az egyetlen megoldást az ivóvíz tisztaságának biztosítására. Az eljárás lényege az volt, hogy a homok és kavics rétegeken átvezetették az ivóvizet, amely így megtisztult a szennyeződésektől és a talajról. A homok és kavics tisztítási metódus az ókorban már ismert volt, és máig használatos bizonyos szűrőkben és tisztítókban. Az eljárás egyik előnye, hogy olcsó és könnyen elvégezhető, ugyanakkor annak hatékonysága a legújabb technológiához képest korlátozott. Egyes esetekben azonban a homok és kavics szűrők az egyetlen lehetőséget jelentik a hatékony tisztításra.
 
 

A forralás technikája

A vízforralás az egyik legrégebbi tisztítási módszer, amely az egész világon használatos volt és még mindig fontos szerepet játszik a víz tisztításában. A forrásból vagy a folyóból származó vízben sok veszélyes baktérium és kórokozó is lehet, ami súlyos betegségeket okozhat. FONTOS! A forralás alkalmazása csak bizonyos baktériumakat távolít el, így nem nevezhető teljes értékű víztisztítónak.

Az ókorban az emberek a tűzön forralták a vizet, amely lehetővé tette a baktériumok elpusztítását. A forralás azonban nem minden esetben hatékony és biztonságos módszer a víz tisztítására, különösen, ha a víz egyéb szennyezőanyagokat is tartalmaz. A vízforralás ma már sokkal hatékonyabbá és egyszerűbbé vált, mint a régi időkben. A modern technológiák lehetővé teszik az otthoni vízforralók használatát, amelyek gyorsan és hatékonyan tisztítják a vizet, azaz távolíthanak el segítségével egyes baktériumokat..
Azonban fontos megjegyezni, hogy a forralás nem hatékony minden szennyezés ellen. A vegyi anyagok, például a nehézfémek, nem pusztulnak el a forralás során, sőt néhány esetben még koncentrálódnak is. Ezért fontos, hogy további vízkezelési módszereket is alkalmazzunk, például a szűrés, vagy a kémiai tisztítást. Az optimális ivóvíz minőségének elérése érdekében fontos, hogy a különböző tisztítási módszereket kombináljuk és a legjobb minőségű technológiákat alkalmazzuk.

 
 

Az egyiptomiak koagulációs elve Kr.e. 1500-ban

Az egyiptomiak már Kr.e. 1500-ban tisztították az ivóvizet, és ma már tudjuk, hogy koagulációs elvük működött. Az egyiptomiak észrevették, hogy a természetben sok növény van, ami össze lehet kötni a szennyeződésekkel, ezáltal azokat kicsapni a vízből. Így kapták az ötletet, hogy különböző anyagokkal, például diófalevelekkel és agyaggal, próbálják meg megtisztítani az ivóvizet. Ezt az elvet koagulációnak nevezzük, és ma is használják a víztisztítás során.

Az egyiptomiak koagulációs elve nem csak az ő kultúrájukban maradt meg, hanem a későbbi generációk is őrizték és jobbították azt. Például a rómaiak különböző anyagokat használtak a vízkezelés során, és Hippokratész is hasonló módszereket alkalmazott. Az egyiptomi elv azonban azóta is érvényes és fontos része a vízkezelésnek. Az egyiptomiak koagulációs módszere nem csak a vízminőség javítására volt hatékony, hanem nagyon gazdaságos volt is. Az így tisztított víz még a mai napig használható.
Az egyiptomiak koagulációs elve tehát nemcsak egy fontos történelmi felfedezés, hanem a víztisztítás egyik legfontosabb eszköze is. Összességében látjuk, hogy az egyiptomiak koagulációs elve Kr.e. 1500-ban óriási mérföldkő volt a vízminőség javítása során.

 
 

Hipokratész vízszűrési módszere

Hipokratész, a híres görög orvos, feltalálta a vízszűrés módszerét, amely magában foglalta a homokkal történő szűrést és a forralást. Ez a módszer kétségtelenül elődjének számított a modern vízszűrési eljárásoknak. Hipokratész felismerte az ivóvíz tisztaságának fontosságát, és azonnal cselekedett annak érdekében, hogy a lehető legtöbbek számára biztosítsa az ivóvíz higiénikus fogyasztását. Az általa kifejlesztett homokkal történő szűrés ma is használt eljárás a világ különböző részein. Ez azt jelenti, hogy a homokkal történő szűrés módszere, melyet Hipokratész már Kr.e. 400-ban is használt, modern formája is napjainkban megtalálható sok helyen. A víz tisztítására irányuló Hipokratész úttörő érdemei a modern vízkezelési eljárások megértésének fontos mérföldkövei. Ma már a víztisztítás túllépett ezeken az egyszerű kezdeteken.
 
 

Róma első vízvezetéke Kr.e. 200-300-ban

Róma, amely az ókori idők egyik legnagyobb civilizációját szimbolizálja, óriási vízvezeték-hálózattal rendelkezett, amely az egész várost ellátta ivóvízzel. Az első Római vízvezeték Kr.e. 200-300-ban épült, és a város keleti részén terjedt el. Az építkezés során használták a kupolás technikát, amely lehetővé tette, hogy a vízvezeték könnyedén áthaladjon a dombon. Az akvaduktus összesen kilenc vízvezetékből állt, amelyek egymástól függetlenül működtek, hogy biztonságos legyen a vízellátás. A Római vízvezeték hálózata hatalmas vízmennyiséget képes volt szállítani, és kielégítette az egyre növekvő városi népesség ivóvíz-igényeit. A Római vízvezeték-hálózat jelentőségét az is mutatja, hogy hosszú évszázadokon át biztonságosan és hatékonyan működött, és a modern vízrendszerek alapjaira helyezte a módszertani alapokat. Az építőművészeti szempontokon kívül a Római vízvezeték-hálózat megteremtette a kulturális kapcsolatokat is az egész birodalomban.
 
 

Az urbanizáció hatása a vízre

Az urbanizáció, vagyis a városiasodás hatása mindig is óriási kihívást jelentett az ivóvíz tisztításában és biztosításában. Az emberek tömeges koncentrálódása a városokban növelte az ivóvíz iránti igényt, és ezáltal az elsődleges nyersvízkészlet szennyeződési kockázatát is.
Az urbanizáció hatásai közé tartozik többek között a földfelszíni vizek szennyeződése a városi összekötő csatornák által, a szennyvíziszap termelése, ami nagyon nehézkes, költséges és környezetszennyező, továbbá a városokban előforduló kémiai szennyező anyagok, melyek nagyobb eséllyel jutnak be az ivóvízbe. Az ivóvízellátó rendszereknek nem csak a klímaváltozás miatti kihívásokkal kell szembenézniük, hanem azokkal a társadalmi, gazdasági és politikai kihívásokkal is, amelyekkel együtt jár az urbanizáció.
Az urbanizáció hatásai a vízre jelentős kockázatot jelentenek az egészségre nézve, ezért kulcsfontosságú, hogy a víztisztító eljárások és technológiák fejlődjenek, és hatékonyan kezeljék ezeket a kihívásokat. Szükség van arra, hogy a víztisztító munkafolyamatok állandó fejlesztése és modernizálása történjen meg, így biztosítva az ivóvíz szennyezettséget mentes és biztonságos tárolását, ennek érdekében az előülepítési és klórozási eljárásokon túl modern technológiák is alkalmazásra kerülnek, mint például a fordított ozmózis víztisztítás (felhasználói szinten).
Az urbanizáció hatásának kezelése érdekében, fontos, hogy a vízszennyezést megelőző munkálatok is kiemelt figyelmet kapjanak például a parti tisztítás, a homok és kavics használata az ivóvíz tisztítására vagy az előülepítés alkalmazása. 
 
 

A parti tisztítás

A víz az élet alapvető eleme, de annak tiszta forrását egyre nehezebb megtalálni. Ez a probléma azonban nem új keletű, hiszen az emberi történelem során mindig is létkérdés volt az ivóvíz.  Az ókori Egyiptomban már használtak vízvezetékeket a felhalmozódott szennyvíz elvezetésére. Az ógörög városokban is megjelent az ivóvízellátás, ahol pedig a folyó mellé költöztek a települések, ott hamarossan a folyóvizek szennyeződése is megjelent és az ivóvíz tisztítása vált szükségessé.

Az előrehaladás folyamán számos tisztítási módszer került kifejlesztésre, az egyik ilyen a parti tisztítás. Ez a módszer úgy működik, hogy a szennyvíz zavarosságát a lebegő szennyeződések eltávolításával próbálják megoldani. Ennek során szűrőket és rácsokat helyeztek el a folyóban vagy a csatornaszakaszban, hogy a szennyeződések megfelelően eltávolításra kerüljenek. Az előülepítési technika lényege, hogy a szennyvizet először leülepítik, így a szilárd anyagok apróbb részecskéi is kimosódnak. A parti tisztítás során alkalmazott szűrők és rácsok egyértelműen hatékonynak bizonyultak, de az előülepítés technikája jelentette az igazi áttörést a szennyvíz tisztítás terén. A klórozás és az aktivált szén szűrés későbbi technikái, amelyek minden bizonnyal jelentősen hozzájárultak az ivóvíz minőségének javításához. Az innovatív technológiákra továbbra is szükség van ahhoz, hogy az emberiség gondoskodni tudjon az egészséges és biztonságos ivóvízről mindenki számára.

 
 

Az előülepítés alkalmazása a tisztításban

Az előülepítés a víztisztítás egyik fontos részét képezi, amely a szennyvíz szilárd anyagainak eltávolítását jelenti. A kezdetekben a parti tisztításra használt rácsok és szűrők csak a lebegő szennyeződések eltávolítására voltak képesek. Az előülepítő medencék azonban a szennyvíz ülepítésével és koncentrálásával hatékonyan segíthetik a tisztító folyamatot. A medencék által kiváltott ülepítési folyamat fontos, hogy a megvastagodott iszap a rendszerből eltávolítható legyen.
Az előülepítés során a szennyvíz áramlott a medencékben, amelynek eredményeként az előre elkészített töltet hatására a szilárd anyagok leülepednek az alján. A medence tartalma a megfelelő mennyiségű iszap összegyűjtése után kivezetésre kerül, majd a további tisztítás következik. Az előülepítés nagyban segíti a folyamatot, és hozzájárul a tiszta ivóvíz eléréséhez.
 
 

A klórozás és a fertőtlenítés kezdetei

A klórozás és fertőtlenítés az emberek életminőségének javítása érdekében jött létre. Az ivóvíz fertőzési problémái régebbre nyúlnak, mint gondolnánk. A középkorban és a 18-19. században számos súlyos betegség terjedt fertőző víz miatt. Az első fertőtlenítési eljárások azonban úgy tűnt, hogy némileg bizonytalanok voltak, és kezdtek helyet adni olyan új módszereknek, amelyek hatékonyabbnak bizonyultak. Az 1900-as évek elején azonban a klórozás és a fertőtlenítés bevezetése nagyobb hatékonyságot hozott a víztisztítás terén. A fertőtlenítési eljárások eredménye számos ivóvíz csatornarendszer szűrőjének is észrevehető volt. Azonban az évtizedek során a klórozás és a fertőtlenítés által okozott káros hatások is egyre nyilvánvalóbbá váltak. A klóros víznek számos egészségügyi problémát tulajdonítanak, így például a rákot és egyéb betegségeket. Ezért az emberek egyre inkább a különféle szűrőrendszerekre támaszkodnak, amelyek növelik az ivóvíz biztonságát.
 
 

Az aktivált szén szűrés

Az aktív szén tisztító hatása a vízkezelés terén ismert és elismert világszerte, így mára már a víztisztítás alapja. Ez a természetes termék az egyik leghatékonyabb és legjobban működő vízszűrő anyag, amely különféle anyagokat képes kiszűrni a vízből. Az aktív szén jellemzője, hogy hatalmas felületet Biztosít, ami lehetővé teszi, hogy nagy mennyiségű szennyeződést kössön meg. Egyetlen gramm aktív szén felülete több mint egymilliárdszorosára növeli a szűrési képességet. Emellett az aktív szén természetes módon szűri ki az élő és élettelen szennyeződéseket is. Ez azért fontos, mert sok egészségügyi probléma a vízben megtalálható kórokozók és baktériumokhoz köthető. Az aktív szén egy másik előnye, hogy semlegesíti a nehézfémeket és egyéb káros anyagokat a vízből, bizonyos mértékben, így biztosítva a tiszta és egészséges vizet. Az aktív szén szűrése azért is kedvelt, mert olcsóbb és környezetbarátabb, mint más vízkezelési eljárások.
 
 

Fordított ozmózis víztisztítás

A fordított ozmózis víztisztítás egy hatékony és modern módszer, amelyre a vízminőség miatt egyre inkább szükség van. Ez a technológia az elmúlt években nagyon népszerűvé vált, és olyan módszerként bizonyul, amely eltávolítja a szennyező anyagokat és a káros vegyi anyagokat az ivóvízből.

Ha szeretné, hogy otthonában is jó minőségű ivóvizet használjon, akkor a fordított ozmózis víztisztító berendezés megfelelő választás lehet. Ez a módszer hatékonyan szűri ki a vízben található káros anyagokat, köztük a klórt, nehézfémeket, vegyi anyagokat és baktériumokat. Az eljárás során a víz átfolyik egy  membránon, amely csak a vízmolekulákat és a kis molekulatömegű ionokat engedi át, és eltávolítja a nagyobb molekulatömegű szennyeződéseket 0,0001 mikronig. Az így tisztított víz kiváló minőségű ivóvíz. A fordított ozmózis víztisztítás jelentős előnye, hogy nincs szükség vegyi anyagokra a víz tisztításához, ami biztonságosabb és környezetbarátabb megoldást jelent. Ezenkívül a módszer viszonylag alacsony költséggel üzemeltethető, és kevés karbantartást igényel. Ha fontos számodra a jó minőségű ivóvíz, akkor érdemes kipróbálni a fordított ozmózis víztisztítást, amely egy hatékony és biztonságos megoldást kínál.

VELÜNK BISZTOSRA MEHETSZ

 

Annyira erős garanciákat vállalunk, ami egyedülálló a területen. Ezt csak azért merjük bevállalni, mert biztosak vagyunk abban, hogy a gondosan megtervezett rendszereink és szolgáltatásunk nálad is maximálisan teljesítik az elvárásokat.
Mivel vállaljuk ezeket a garanciákat, ezért te a legnagyobb biztonságban érezheted magad. Te semmit sem kockáztatsz!

 

Éves karbantartás

Mi figyelmeztetünk az aktuális karbantartásra. Neked nem kell semmilyen időpontot megjegyezned.

Teljes körű garancia!

Garanciát vállalunk az egész rendszerre! Ha problémád adódik, bízd ránk! Nekünk fontos a kényelmed!
Nincs kiszállási díj és alkatrészköltség az ügyfeleinknek.

Nincsenek egyéb költségek

Berendezéseinkhez folyamatosan kedvező áron lehet hozzájutni.