fbpx
Oldal kiválasztása

Néha előfordul, hogy a víztisztító berendezéseinkből kijövő tisztított vizet a felhasználók szeretnék laboratóriumi vizsgálat alá vetni. Természetesen állunk minden ilyen megmérettetés elé, hiszen olyan többfázisú és többrétű vízszűrési rendszert alkalmazunk, ami maximális ivóvízbiztonságot eredményed. Ez kiemeleten igaz a CW1UV és CW2UV modellek esetében.

Itt is sok elterjedt tévhit ütötte fel a fejét, amit most megpróbálunk kissé kitisztítani.

Edényzet a mintavételhez.

Sokhelyen fellelhető az az információ, hogy elég csak egy ásványvizes palackot kiöblíteni és abba is beadható a víz vízvizsgálatra. Csupán arra kell figyelni, hogy mentes ásványvizes és ízesítettlen kivitelben legyen a felhasználni kívánt edényzet.

Talán bizonyos vízvizsgálathoz ez elegendő minőségű edényzet. Ilyen lehet egy vas/mangán vagy ólom vizsgálat. Értelemszerűen a műanyag palack nem nagyon fog hozzátenni ezeknél a „nagyobb” méréseknél az eredményhez.

DE!

Amikor már bakteriológiai vizsgálatról van szó, akkor ez édeskevés. Ha egyszerűen belegondolunk, akkor ezeknél a meréseknél telepszámot ellenőriznek eltérő hőfokokon. Tehát baktériumot, ami nem megfelelő közegben elszaporodhat. SŐT! Nem megfelelő mintavételezés és tárolás esetén el is szaporodik.

Ne téveszd meg magad, ha már vízminőség mérésre adod a fejed és ne kövess el „mérési hibát”. Ugyan mérési hibaként hivatkozunk erre, de ez tulajdonképpen mintavételezési hiba.
Ha rosszúl van levévé a minta és nem megfelelő edényzetbe, nem megfelelő külső behatások mellet van szállítva (hő, fény), akkor biztos, hogy nem megfelelő és nem helyes vízvizsgálati eredményt fogunk kapni.

 

Lássunk egy gyakori példát:

Otthon mosogattál és véletlenül a víztisztító tisztívíz csapocskájára felverődött pár vízcsepp. Mivel a mosogatóvízben lehet a tányérokról leoldódó szennyeződés, ezért ez a csapocska kifolyójába verődhet és itt elindulhat a baktérium szaporodás.
Ez után pedig belecsapolod a vizet egy átlátszó műanyag palackba. Szerinted mi fog történni?

Természetesen nem laboratóriumban élünk, de tudomásúl kell venni ezt a hiba lehetőséget. Ha baktérium telepszám vizsgálatot végzel, akkor nem elég a műanyag flakon, amibe lehet, hogy beleittál és a csőr részét sem fertőtlenítetted ki. Megint mi lesz ebből? Baktérium szaporodás.

Nézzük a helyes vízvétel lépéseit, aminek alapjáúl az Alföldvíz tájékoztatása szolgál.

Bakteriológiai vizsgálatra a mintát kizárólag steril edényzetbe szabad megvenni, ellenkező esetben a minta szennyeződhet, ami a minta eredményének nem megfelelőségét okozhatja. Steril mintavételi üveget Laboratóriumunk ingyen biztosít a mintavétel céljára, de steril edényzetek beszerezhetők gyógyszertárakban is.
A 201/2001. (X.25.) Kormány rendelet által előírt normál mikrobiológiai vizsgálatot (22 oC-os telepképző egységszám, Coliform szám, E. coli szám, Faecalis enterococcusok) minimum 250 ml, míg a részletes mikrobiológiai vizsgálat esetében (22 oC-os telepképző egységszám, 37 oC-os telepképző egységszám,  Coliform szám, E. coli szám, Pseudomonas aeruginosa szám, Faecalis enterococcusok száma) 500 ml vízminta szükséges.

  • Ügyeljünk arra, hogy a csap külsejéről semmilyen szennyeződés ne kerüljön a mintába. A vizet olyan csapból vegyük, amelyet előzőleg kívülről is megtisztítottunk és lefertőtlenítettünk.

  • Távolítsunk el minden kifolyótoldalékot (pld. gumicső) vagy más szerelvényt, legfőképp a csap belső szűrőjét.

  • Folyassuk a csapot pár percig, hogy a pangó víz a rendszerből eltávozzon.

  • Fertőtlenítsük a csapot lehetőleg égetéssel, ha erre nincs lehetőség, akkor hipoklorit oldattal, etil-alkohollal (etanol) vagy izopropil- alkohollal. (Az égetést úgy végezzük, hogy az a csapban ne tegyen kárt. Az esetleges meghibásodásért felelősséget nem tudunk vállalni.)
  • Ismételten folyassuk ki a vizet, hogy a mintában ne legyen visszamaradt hő- vagy fertőtlenítőhatás. Tegyük a mintavételi üveget a csap alá, anélkül, hogy elzárnánk, és újra kinyitnánk a csapot. Nem kell az üveget színültig tölteni, egy minimális légréteg maradjon a víz felett.

  • A mintát hűtve kell a laboratóriumba történő átadásig tárolni és szállítani.

  • Mintát a mintavételtől számított 18 órán belül le kell adni.

Ez a mintavételi eljárás tehát akkor ajánlott, amikor mikrobiológiai, vagy bakterológiai vízmintavétel történik. Csupán kémiai vízmintavétel történik, akkor elégséges lehet a PET palackos edényzet, amit alaposan kiöblítettek, hiszen ebben az esetben nem baktérium telepszámokat ellenőrinek, ha nem csak szín, szag, nitron, permanganát index és fajlagos elektromos vezetőképesség.

A laboratóriumi vizsgálok esetében, szinte minden esetben kibukik a legáltalánosabb félreértés az ozmózis víztisztító berendezésekkel és az ozmózis vízzel kapcsolatban, miszerint nincs benne ásványi anyag. Erre a gyakori tévhitre itt válaszolunk>>

A bejegyzéshez felhasznált forrás
  • https://www.alfoldviz.hu/szolgaltatasaink/kiegeszito-tevekenysegeink/laboratoriumi-vizsgalatok/mintavetelek
  • https://etteremnyitas.hu/2021/08/03/vizminoseg-a-vendeglatasban-avagy-tudod-mi-folyik-a-csapbol/

VELÜNK BISZTOSRA MEHETSZ

 

Annyira erős garanciákat vállalunk, ami egyedülálló a területen. Ezt csak azért merjük bevállalni, mert biztosak vagyunk abban, hogy a gondosan megtervezett rendszereink és szolgáltatásunk nálad is maximálisan teljesítik az elvárásokat.
Mivel vállaljuk ezeket a garanciákat, ezért te a legnagyobb biztonságban érezheted magad. Te semmit sem kockáztatsz!

 

Éves karbantartás

Mi figyelmeztetünk az aktuális karbantartásra. Neked nem kell semmilyen időpontot megjegyezned.

Teljes körű garancia!

Garanciát vállalunk az egész rendszerre! Ha problémád adódik, bízd ránk! Nekünk fontos a kényelmed!
Nincs kiszállási díj és alkatrészköltség az ügyfeleinknek.

Nincsenek egyéb költségek

Berendezéseinkhez folyamatosan kedvező áron lehet hozzájutni.