fbpx
Oldal kiválasztása

Vajon tudjuk, hogy milyen minőségű víz jut el a csapból hazánkban? Egyáltalán, tisztítja-e a háztartási ivóvíztisztító berendezés az italunkat eléggé? A magyar lakók nagy része aggódik az ivóvíz minőségéért és környezetvédelmi vagy gazdasági okok miatt is egyre többen döntenek úgy, hogy beszereznek egy saját ivóvíztisztító berendezést. Azonban milyen kifogásokba és félreértésekbe ütközik a döntésünk? Ebben a bejegyzésben megnézzük a tényeket és cáfoljuk a leggyakoribb téveszméket.

Állítólag átverés

Az utóbbi években rendkívül népszerűvé váltak a háztartási ivóvíztisztító berendezések, de ennek ellenére sokan továbbra is kételkednek hatékonyságukban és az áruk tisztességességében. Az első és talán leggyakoribb ellenvetés, amit sokan felhoznak, hogy ezek az eszközök csak átverés, és semmilyen előnyt nem nyújtanak az egészségre nézve.

Azonban az állításoknak nincs valóságalapjuk. Ahogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is kijelentette, „nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a háztartási ivóvíztisztító berendezéseket csak átverésnek lehetne tekinteni”. A WHO továbbá azt is megállapította, hogy ezek az eszközök jelentőséggel bírnak az olyan országokban, ahol a vezetékes vízminőség rosszabb, mint azt az emberi szervezet egészséges működése szempontjából kívánatos lenne.

Az otthoni ivóvíztisztítók védelmet nyújtanak az olyan szennyező anyagokkal szemben, amelyek a nyilvános ivóvízszolgáltatók által használt nagyobb méretű berendezések szűrőrendszereiben nem megszüntethetőek. A felhasználók így biztonságban lehetnek a baktériumok, vírusok és egyéb szennyeződésekkel szemben, amelyek az emberi egészségre komoly kockázatot jelentenek.

Az árak tisztességességével kapcsolatban pedig érdemes megjegyezni, hogy a különböző típusú ivóvíztisztítók árai változóak lehetnek, egészen az általánosan hozzáférhető, semleges készülékektől a nagyobb hatékonysággal rendelkező modellekig. Ám ezeknek nem kell sem túl magas, sem túl alacsony árkategóriában elhelyezkedniük ahhoz, hogy megbízhatónak és értékelhetőnek lehessen tekinteni őket.

de valóban az?

Amikor szóba kerülnek a háztartási ivóvíztisztító berendezések, sokakban felmerül a kérdés: „Átverés vagy sem?” Ez a megosztó téma kiváltott néhány félreértést és negatív hozzáállást az emberekben. De tartsuk szem előtt a tényeket és nyissuk ki a szemünk a valóságra.

Számos hagyományos víztisztító eljárás létezik, amelyek megakadályozzák a szennyeződések és a baktériumok áthaladását az otthonunkba vezetett vízen. Azonban egyre többen választják azokat a modern víztisztító berendezéseket, amelyek nagyobb hatékonysággal működnek. A nagyszerű hatékonyságról szóló ígéretek bizalmatlanságot keltenek, de az igazság az, hogy az átfogó tudományos kutatások és tanulmányok bebizonyították az ilyen típusú berendezések valós hatékonyságát.

Mivel a víztisztító berendezések a víz megtisztításában segítenek, az emberek gyakran azt feltételezik, hogy a berendezések által előállított vízzel megfertőződhetnek. Ez azonban nem igaz. Mindegyik modern berendezés rendelkezik speciális szűrőkkel, amelyek képesek eltávolítani az összes szennyeződést és baktériumot a vízből anélkül, hogy az emberi egészségre káros hatást gyakorolna.

Sokan nem értik azt sem, hogy mi szükség van a vezetékes víz tisztítására. Azonban az ivóvíz szennyezési szintje az ország különböző régióiban változó lehet, így a csapvíz használata nem feltétlenül biztonságosabb, mint más vízfogyasztási források. Az Európai Kiadók Hálózata (ENN) szerint a vezetékes víz a legszennyezettebb folyékony anyag a Földön.

A valódi kihívás a félreértések megelőzése és néhány kísérlettel a vitatható állítások elutasítása. A tájékozatlanság a bizalmatlanságot táplálja, és propagandisztikus online tartalmak keringése csak tovább fokozza az aggodalmakat. Az is fontos, hogy az emberek megértsék az ígért hatékonyság valóságos tartalmát. Például, a germicid UV lampák, ami a víz fertőtlenítését végzi, hatékonyan távolítja el a vízben lévő vírusokat és baktériumokat.

A fentiek ismeretében felmerülhet a kérdés, hogy miért szükségesek a víztisztító berendezések. Az elsődleges ok az, hogy az ilyen berendezések megóvják az egészséget és biztonságossá teszik a fogyasztott vizet. 

A szakmai szervezetek vitája arról, hogy milyen anyagokat használjanak a víztisztítók, néha nagyon heves vita. A radon eltávolítása például nem mindig egyszerű. A SEMKO észrevételezi: „A radon eltávolítása bonyolult és drága folyamat, és csak az okokat kell megszüntetni, amelyek miatt a radon bizonyos helyeken fémes”; mások azt javasolják, hogy a szén blokk-szűrőket használják az eltávolításra.

Az igazság az, hogy a víztisztító berendezések valójában nagyon hasznosak lehetnek, és azokat használók számos előnyt élvezhetnek. Azonban fontos, hogy alaposan tájékozódjunk a berendezésekkel kapcsolatban, az általuk nyújtott előnyökről és az esetleges veszélyekről. Magyarországon a csapvíz fogyasztása általában biztonságos, de a fogyasztók elkötelezték magukat a változó világ szükségszerűsége iránt, és ennek megfelelően a megfelelő víztisztító berendezéseket keresik annak érdekében, hogy a lehető legjobb vízminőséget biztosítsák maguknak és családjuknak.

Megfertőződhetek a használatától?

Sajnos sokan vannak olyanok, akiknek az a tévhitük, hogy a háztartási ivóvíztisztító berendezések használata fertőzést okozhat. Azonban teljesen alaptalanok ezek a félelmek, hiszen a víztisztító berendezések nem csak biztonságosak, hanem épp ellenkezőleg, nagyon fontosak is lehetnek az egészségünk szempontjából. Az ilyen berendezések hatékonyan eltávolítják a vízből a baktériumokat, vírusokat, nehézfémeket, kloridot és egyéb káros anyagokat, így lehetővé teszik, hogy tiszta és egészséges ivóvizet fogyasszanak az emberek otthonaikban.

A WHO szerint az ivóvízben található kórokozók rendkívül veszélyesek lehetnek az emberi szervezetre, és számos betegséget okozhatnak, például a hasmenést, a tífuszt és a maláriát. Ezért fontos, hogy mindig biztosítsuk az ivóvíz minőségét, és ellenőrizzük annak tisztaságát.

Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy a berendezések karbantartása rendkívül fontos, hiszen ha elhanyagoljuk, akkor valóban baktériumok és különböző kórokozók jelenhetnek meg a berendezésben, amelyek káros hatással lehetnek az ivóvíz minőségére. Fontos tehát, hogy rendszeresen tisztítsuk és karbantartsuk a berendezést.

Mindez azt jelenti, hogy ha megfelelően használjuk és karbantartjuk a háztartási ivóvíztisztító berendezéseket, akkor nem kell aggódnunk a szennyeződések és kórokozók miatt. A víz tisztítása az otthonunkban rendkívül fontos, és a megfelelő berendezésekkel könnyedén biztosíthatjuk a tiszta ivóvíz ellátást.

Vajon szükséges a vezetékes víz tisztítása?

A vezetékes víz tisztítása olyan téma, amely sokakban felveti a kérdést, vajon szükséges-e ez az extra lépés a víz ivás előtti fogyasztása előtt. Azonban, mint minden másra, erre a kérdésre is csak a tények alapján lehet válaszolni.

Elsőként, fontos megérteni, hogy a vezetékes víz már előzetesen is átesik egy (valamilyen) vízkezelő rendszeren, amely eltávolítja a lebegő szennyeződéseket és más káros anyagokat. Az Országos Közegészségügyi Intézet szerint a Magyarországon elkészült vezetékes víz biztonságos fogyasztásra.

Azonban a tisztításra való igény az adott térségtől és a várható szennyeződési szinttől függően változhat. Mint mondja dr. Kása Mónika, a Wessling Hungary Kft. szakértője, „Ha a vízkezelés során további pórusmentes membránszűrőkkel tisztítjuk a vizet, az azt jelenti, hogy még kevesebb az esélye az akár csak minimális szennyeződések jelenlétének. Különösen fontos lehet például az allergiások számára vagy érzékeny gyomrú betegeknek.”

Az emberek azonban gyakran választhatnak alternatív módszereket is a víz tisztítására, mint például az otthoni víztisztítók. Ezeknek a berendezéseknek az a célja, hogy eltávolítsák a lebegő szennyeződéseket, a klórt és a nehézfémeket, vagy hogy megszűrjék a vírusokat és a baktériumokat. Azonban fontos figyelembe venni, hogy nem minden otthoni víztisztító ugyanolyan hatékony, és hogy az egyes típusok eltérő szinten tisztítják a vizet.

Összességében tehát, bár a vezetékes víz már előzetesen is átesik egy vízkezelő rendszeren, azonban az igény az egyes térségek függvényében változhat. Az otthoni víztisztítás mértékét is szem előtt kell tartani, hiszen a különböző típusok eltérő szinten tisztítják a vizet. Éppen ezért, amikor víztisztító berendezés vásárlásán gondolkodik, érdemes szakértő segítségét is igénybe venni a legmegfelelőbb megoldás megtalálásához.

A bizalmatlanság táplálója: a tájékozatlanság

Sokan nem bíznak a háztartási ivóvíztisztító berendezésekben, és általában a tájékozatlanság áll a háttérben. Az emberek gyakran nem ismerik a berendezések működési elvét, és azt gondolják, hogy átverésről van szó. Azonban ez az állítás távol áll a valóságtól.

Az Európai Központi Statisztikai Hivatal (Eurostat) adatai szerint az ivóvíz minősége Magyarországon általában jó, de az ivóvízhálózat öregedése miatt a rendszeres karbantartás és a tisztítóberendezések használata mégis szükséges lehet. A társadalom azonban nem mindig érti meg a problémát, és így sokan vagyunk, akik inkább félnek a tisztítóberendezésektől, mint hogy használnánk azokat.

A tájékozatlanság a legfőbb oka a bizalmatlanságnak. Az emberek nem ismerik a berendezések működését, és ez vezet a számos eltérő bizonyítékot és állítást tartalmazó vitákhoz az interneten. Az interneten található sok dezinformáció kellemetlen helyzetekhez vezethet. El kell kerülni a megfelelő tudás és tanácsadás hiányát, amelyek alapján helyes döntést hozhatunk, hogy milyen típusú tisztítóberendezést válasszunk.

Azonban fontos fontolóra venni a víztisztító berendezések használatának egyik legnagyobb előnyét, a csapvízben lévő szennyezőanyagok eltávolítását. A hazai vízművek szennyezőanyag tartalma minden esetben kisebb, mint a vonatkozó hazai és uniós határérték. Ezek a szennyezőanyagok lehetnek például oldatban vagy a vízben lebegő mikroszkopikus részecskék, amelyek azután széles körű betegségeket okozhatnak. A tisztítás nélkül az emberi egészségre jelentős kockázatokat jelent.

Az, hogy valóban szükség van a vezetékes víz tisztítására, egyértelmű tény, és az embereknek el kell fogadniuk ezt a tényt. A tisztítóberendezések használatával csak még biztonságosabb és egészségesebb lehet az általunk elfogyasztott ivóvíz. A megfelelő tájékozódás segítségével megbízható és hatékony tisztítóberendezést választhatunk, amely biztonságos és egészséges ivóvizet biztosít a családunk számára.

Az ígért hatékonyság: tény vagy kamu?

Számos hirdetés és reklám állítja, hogy a háztartási ivóvíztisztító készülékek megoldást kínálnak az otthoni vízminőséggel kapcsolatos problémákra. Azonban az embereknek gyakran felmerül a kérdés, hogy vajon ezek az állítások valóban igazak-e, vagy csak ügyes trükkök a vásárlók megtévesztésére. Az ígért hatékonyság valóban tény vagy kamu?

A szűrők teljesítménye változó lehet, és nem minden típus alkalmas minden vízminőségi probléma megoldására.
A víztisztító készülékek hatékonysága nem kétséges, azonban az ígért hatékonyságtól függően kiválasztva, és a használat módjának betartásával biztosítani lehet az egészséges és tiszta ivóvízhez való hozzáférést.

A víztisztító berendezések állítólagos árnyoldalai

A háztartási ivóvíztisztító berendezések nemcsak jó hírnévvel rendelkeznek, hanem számos állítólagos előnnyel is kecsegtetnek. Azonban nem maradnak érintetlenek a kritikusok megjegyzései nélkül, akik az állítólagos árnyoldalakat hangsúlyozzák. Itt van néhány, amit érdemes megemlíteni:

– A víztisztító berendezések élettartama sokkal rövidebb lehet, mint amire számítanánk. Azok a modellek, amelyek piacon vannak, általában 3-5 éves élettartamra készülnek, ennek következtében gyakori cserére lehet szükség.
– Az víztisztító berendezések létrehozhatnak többletköltségeket. A berendezések ára változó, és függ attól, milyen típusról van szó. A víztisztító berendezések azonban jelentős energia- és vízfogyasztást jelentenek, így a használatukkal kapcsolatos hosszú távú költségek magasabbak lehetnek.
– A víztisztító berendezések nem garantálják, hogy a víz minden szennyeződéstől mentes lesz. A berendezések hatékonysága változó lehet, és sokkal attól függ, hogy milyen típust választunk. Például a karbon alapú vízszűrők nem képesek eltávolítani az összes szennyeződést, és a fordított ozmózis berendezések előállítják a víz minőségét, de kivonják a vízben a szükséges tápanyagokat is.

Mint látható, a víztisztító berendezésekről szóló állítások és félreértések továbbra is fennállnak. Fontos, hogy megértjük, hogy ezeket a berendezéseket úgy kell használni, hogy a felhasználók egészségét és biztonságát ne veszélyeztessék. Az a kulcs, hogy jó minőségű berendezéseket válasszon, és hogyan használja őket helyesen. Mint az Amerikai Víztechnológiai Szövetség képviselője mondta:

„Ha a víztisztító berendezést helyesen használják és karbantartják, biztos lehetünk benne, hogy a víz tiszta és biztonságos marad.”

A szakmai szervezetek vitái: kémiát vagy hisztit?

A víztisztító berendezésekkel kapcsolatban számos félreértés és kifogás forog a levegőben. Az egyik legnagyobb vita azonban a szakmai szervezetek között dúl: kémiát vagy hisztit alkalmazzunk-e a víz tisztításában?

Egyesek szerint az otthoni víztisztító berendezések használata teljes mértékben indokolt, hiszen a vezetékes vízben található kemikáliáktól, lerakódásoktól és egyéb szennyeződésektől távol tart majd bennünket. „Az otthoni víztisztítás által elérhető tisztított víz jellemzően jobb minőségű, mint a csapvíz” – mondja az egyik szakértő.

De vajon mindenki osztja-e ezt a véleményt? A szakmai szervezetek vitái alapvetően a tisztítás módjával kapcsolatosak. A kémiát használók szerint a vízben található káros anyagok eltávolításához bizonyos kemikáliákra van szükség, és ezek a vegyületek hatékonyabbak, mint a szén szűrés. „Egy jól karbantartott és rendszeresen cserélt víztisztító készlet a legjobb megoldás, ha élvezni szeretnénk az otthonunkban fogyasztott ivóvizet” – osztotta meg egy szakértő a tapasztalatait.

Eközben azok a szakemberek, akik az úgynevezett „hiszti” (ami inkább a szén szűrő használatára utal) mellett érvelnek, azt mondják, hogy a kémiát tartalmazó víztisztítók által előállított víznek rossz íze van, és hogy a vegyszerek maradványai károsak az egészségre is.

Tehát melyik oldalnak van igaza? Az első szakértő azt is elmondta, hogy „nem igazán van semmi különbség”. A szakmai viták nem véletlenek – valójában rengeteg tényező befolyásolja azt, hogy melyik tisztítási módszer a hatékonyabb. Egy dolog azonban biztos: az otthoni víztisztító berendezések használata kifejezetten előnyös lehet számunkra, hiszen egy olyan alapvető élelmiszerről van szó, amelynek a minősége rendkívül fontos szerepet játszik az egészségünk megőrzésében.

Úgyhogy legyünk tájékozottak és döntsünk az igényeinknek megfelelően, mert “a víztisztító készletekkel kapcsolatos viták inkább az érdekellentétekből, mintsem a megoldások kereséséből fakadnak.

A netes dezinformációk káros hatásai

Az internet jelenlétével minden lehetőségünk megvan arra, hogy azonnal hozzájussunk bármi információhoz, amire szükségünk van. Azonban az interneten található információk megtréfálhatnak bennünket. A netes dezinformációk, vagyis a hamis információk káros hatása nemcsak az emberek magánéletére és véleményformálására van hatással, hanem az egészségére is. Ezért különösen fontos, hogy figyeljünk arra, hogy mi az, amit valóban el kell hinnünk, és mi az, amit inkább el kell vetnünk.

Az ivóvíztisztító berendezésekkel kapcsolatban gyakran találkozhatunk hamis állításokkal, amelyeket az interneten bárki szabadon terjeszthet. Az internet azonban nem mindig a valóságot tükrözi, ezért fontos, hogy olyan forrásokat keressünk, amelyek megbízhatóak. Ahogy az Amerikai Kémiai Társaság is rámutatott „Az embernek nehéz eldönteni, hogy kiben bízhat meg és kinek az állításaira lehet hinni az interneten”.

Az ivóvíztisztító berendezésekkel kapcsolatos hamis információkat minden országban megtalálhatjuk, így Magyarországon is. Az interneten megjelenő hamis információk egy része hibás vagy zavaros statisztikákon alapul, és általában nem tudnak megalapozott információkat adni. Az interneten található információk ellenőrzése, annak bizonyosodása, hogy megbízható-e, az információ forrásának és a forrás mögött álló személyeknek az ellenőrzése egyaránt fontos.

A Water Quality Association elnöke mondta: „Nagyon fontos, hogy az emberek megbízhassanak az információkban, amelyeket kapnak, vagy amelyekkel találkoznak. A cenzúra, hazugságok és hibás információk kizárása nélkül az ember nem tudja, hogy mi a valóság. A megbízható források csak az elején állnak ennek az információháborúnak, amelynek célja, hogy megbízható információk álljanak rendelkezésre a vízminőségi kérdésekkel kapcsolatban (forrás: www.ewg.org)”.

Mindezek fényében azt javasoljuk, hogy ne higgyünk az interneten található minden állításnak, és keressük meg a megbízható forrásokat az ivóvíztisztító berendezésekkel kapcsolatban. Ebben segíthetnek az olyan szervezetek, mint a Water Quality Association (WQA), amelyek a szennyezett víz ellen küzdenek és a vízminőségi problémákkal foglalkoznak. Az internet információinak az ellenőrzése, az adatok kritikus elemzése és az információforrások használata segíthet eltávolítani a dezinformációk ártalmas hatásait és garantálni az emberek számára az egészséges ivóvízhez való jogot.

 

Azt viszont kijelenthetjük, hogy a víztisztító berendezéseket forgalmazó cégek nem egy arctalan magánvéleménynek adnak hangot, amikor termékeiket ajánlják az tisztább ibóbíz iránt érdeklődőknek. Ők egy szervezet/cég nevében kommunikálnak, így a Fogyasztóvédelmi Hatóság és a GVH-is büntetéssel sulytaná, amennyiben nem tiszteségesen és a való adatokkal alátámasztott kereskedelmi tevékenységet folytatna. 

Az igazság, ami nem állhat a félreértések útjába

Nincs kétség afelől, hogy sok félreértés és téves információ kering a háztartási ivóvíztisztító berendezésekkel kapcsolatban. Azonban van néhány tény, amit érdemes tudni, hogy az igazság árnyaltabb képet mutasson. A bizalmatlanság és a tájékozatlanság nem segít abban, hogy szakmailag megfelelő döntést hozzunk a víztisztítók használatáról.

A víztisztító berendezés egyáltalán nem átverés. Tény, hogy vannak hamisítványok, amelyek olcsón kínálják a kétes minőségű termékeiket, azonban érdemes odafigyelni a felhasználó igényeire is. A víztisztító berendezések biztonságosak, és ártalmatlanok az emberi szervezetre. A megfelelően karbantartott ivóvíztisztítók világszerte használatosak, így odafigyeléssel az otthonodban is használhatóak.

A vezetékes víz tisztítása szükséges lehet, attól függően, hogy az adott régióban milyen minőségű a közüzemi víz. Az általunk kínált ivóvíztisztítók minden előírásnak megfelelnek, így biztonsággal használhatóak.

A szakmaiság és az igényesség azonban alapvető fontosságú a tisztító berendezések megválasztásakor. A félreértések és régi beidegződések továbbra is akadályoznak bennünket abban, hogy a víztisztítókat biztonságos és környezetbarát intézkedésként tekintsük.

„A víztisztítók használata nem luxus, hanem alapvető igény a mai világban.” , ahol egyre több a környezeti tényező, és növekszik a vízszennyezés veszélye.

Tehát ne hagyjuk, hogy a félreértések vagy a tájékozatlanság befolyásolja a döntést egy tiszta és biztonságos ivóvízb tekintetében. A szakszerűen kiválasztott és karbantartott ivóvíztisztító, biztonságos és környezetbarát alternatívát nyújt a környezeti és egészségügyi problémák ellen.

Ivóvízminőség Magyarországon: mit kell tudni róla?

A hazai ivóvízminőség számos tényezőtől függ, amelyek közül kiemelendő a vízforrások minősége, a vízkezelési folyamatok hatékonysága, valamint a vezetékhálózat állapota. Magyarország azonban olyan országok közé tartozik, amelyek kiváló minőségű ivóvízzel rendelkeznek. A Nemzeti Népegészségügyi Központ által nyilvánosságra hozott adatok szerint a hazai ivóvizek (elméletben) 99,9%-a megfelel az egészségügyi határértékeknek, az egész országban biztonságosan fogyasztható.

„Az ivóvíztisztító berendezések a szűrési technológiák fejlődésével egyre hatékonyabbá és elérhetőbbé váltak. 
Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy Magyarországon kiváló minőségű ivóvízzel rendelkezünk, amely biztonságosan fogyasztható, habár a palackozott vizek forgalma pont az ellenkezőjére eneged következtetni. Az otthoni víztisztító rendszerek használata azonban továbbra is egyéni döntés és igény kérdése, amelyet érdemes alaposan mérlegelni.

VELÜNK BISZTOSRA MEHETSZ

 

Annyira erős garanciákat vállalunk, ami egyedülálló a területen. Ezt csak azért merjük bevállalni, mert biztosak vagyunk abban, hogy a gondosan megtervezett rendszereink és szolgáltatásunk nálad is maximálisan teljesítik az elvárásokat.
Mivel vállaljuk ezeket a garanciákat, ezért te a legnagyobb biztonságban érezheted magad. Te semmit sem kockáztatsz!

 

Éves karbantartás

Mi figyelmeztetünk az aktuális karbantartásra. Neked nem kell semmilyen időpontot megjegyezned.

Teljes körű garancia!

Garanciát vállalunk az egész rendszerre! Ha problémád adódik, bízd ránk! Nekünk fontos a kényelmed!
Nincs kiszállási díj és alkatrészköltség az ügyfeleinknek.

Nincsenek egyéb költségek

Berendezéseinkhez folyamatosan kedvező áron lehet hozzájutni.