fbpx
Oldal kiválasztása

Ebben a bejegyzésben a Mikulás ünneplés szépségeit és örömteli pillanatait osztjuk meg Önnel. Ezen túlmenően, megismerheti az adventi hagyományokat, amelyek egész decemberben meghitt hangulatot teremtenek a családokban. Megosztunk Önnel néhány kreatív Mikulás ajándékötletet, amelyek segítségével személyes és egyedi meglepetéseket készíthet szeretteinek. Megtudhatja, milyen karácsonyi szokások kötődnek a Mikuláshoz, valamint izgalmas Mikulás történeteket is elmesélünk, amelyek tovább színesítik ezt a csodálatos ünnepi időszakot. Büszkék vagyunk arra, hogy bemutathatjuk a Mikulás hagyományokat, amelyek minden évben újra és újra örömet és melegséget hoznak szívünkbe.

 

A Mikulás ünneplés hagyományai Magyarországon

Azért szeretek Magyarországon élni, mert itt Mikulás napján nem kell kapucnis pulóverben fejelni a kéményt, hogy bebizonyítsam, én vagyok a nagy piros. Mikulás napján itt csak annyi dolgunk van, mint egy vadludnak az M7-esen: szépen kibontjuk a csomagjainkat, és elképzeljük, hogy a Mikulás mindezt hogyan csempészte be a cipőnkbe. Ne tessék nevetni, ez tök komoly! Igaz, unokahúgom egyszer azt találta mondani, hogy a Mikulás valójában a szüleink, de én rögtön tudtam, hogy ez csak kamu. Nem, nem azért, mert túl nagy a cipőm, hanem mert az én szüleim sosem vennének nekem olyan csúnya zoknit, mint amit a Mikulás szokott hozni.

A Mikulás napja itt egy nagy buli. Még a legkomorabb arcok is elmosolyodnak, amikor meglátják a Mikulást, aki persze minden évben ugyanolyan jól néz ki, és sosem öregszik. Először azt hittem, hogy botox, de aztán rájöttem, hogy csak jó gének. A Mikulás minden évben betartja a szabályokat: becsomagolja az ajándékokat, beleteszi a cipőbe, és mindig vigyáz, hogy ne lássa meg senki. Ezzel szemben én mindig elfelejtem, hogy az ajándékot a cipőbe kell tenni, és végül az üres cipőt teszem a csomagba.

Az igazság az, hogy a Mikulás hagyományai Magyarországon olyanok, mint egy jó öreg sláger: bárhol a világon vagyunk, mindig örömmel énekeljük. A Mikulás hagyománya ugyanis nem csak a csomag kibontásánál, a virslisütésnél és a szaloncukorfalatnál kezdődik. A Mikulás hagyománya a szívünkben van, ahol a Mikulás mindig ünnepel, függetlenül attól, hogy éppen hány kiló szaloncukrot sikerült elcsennünk a fánól. De nem baj, ha idén nem jutott szaloncukor, a Mikulás úgyis hoz majd nekem egy nagy zacskóval. Vagy legalábbis remélem. Ha nem, jövőre biztosan én leszek a Mikulás!

 

Adventi hagyományok és a Mikulás szerepe bennük

Na és itt jön az advent, a boldogság, a szeretet, a fények… és persze a Mikulás. Ez a csodálatos figura, aki minden évben elhozza nekünk a boldogságot, a jótékonyságot, a szeretetet… és persze a cukrot. De vajon honnan jön ez a hagyomány, és miért olyan fontos szerepe van Mikulásnak az adventi időszakban?

Tegyük fel, hogy Mikulásnak van egy titkos szuperképessége: időutazás. Ezért képes egyszerre több helyen is lenni, és ezért tudja minden gyermek cipőjét megtölteni ajándékokkal. Viszont, nem ez az egyetlen dolog amiben különleges. Szeretetet, melegséget, és boldogságot hoz a szívünkbe, mintha valami csodás varázslat lenne. Arra gondoltál már, hogy talán ő az aki beindítja az adventi időszakot? Az ő érkezése hozza el a karácsonyi hangulatot, a gyertyagyújtás meghitt pillanatát és a családi összejövetelek boldog perzeit.

Ha belegondolsz, a Mikulás a személyes titkos ügynökünk, aki szabadidejében jótékonysági szervezeteket működtet, és csak azért, hogy boldoggá tehesse a gyerekeket. Hogy miért? Mert a Mikulás tényleg hisz a karácsony csodájában, a szeretet erejében, és persze a gyerekekben. Vagy talán csak a csokoládé-függő?

Utánajárva a Mikulás hagyományainak, talán rájöhettünk, hogy ő nem csak egy vénember, aki minden decemberben megtömi a csizmánkat ajándékokkal. Ő az, aki elindítja az adventi időszakot, aki megteremti a karácsonyi hangulatot, aki mindig itt van velünk, bárhova is megyünk. Ő az, aki megtanít minket szeretni, és adni. Ő a Mikulás, a mi Mikulásunk. És ami a legfontosabb: a Mikulás mindig emlékeztet minket arra, hogy mi a legfontosabb a karácsonyban: a család, a szeretet és a boldogság. És persze a cukorka. Ne felejtsük el a cukorkát!

 

Ajándékötletek a Mikulásra minden korosztálynak

Ha Mikulásról van szó, azonnal a földön heverő csomagokkal teli zoknira gondolunk, amit maga a Jó öreg hozott el nekünk. De vajon mennyire könnyű megtalálni az ideális ajándékot minden korosztálynak? Az ember, mint én, ki áll az ajándékboltban, fejét vakarva, azzal a kérdéssel, hogy vajon a nagymama vajon örülne-e egy újabb csokor virágnak? Vagy vajon a férjem még mindig szereti azokat a vicces zoknikat, amiket mindig hozok neki? Az ember lánya megőrül az ajándékok utáni hajszában!

Emlékszem, egyszer próbáltam megújítani a dolgokat, és vettem egy csinos kis horgászfelszerelést a nagyapámnak. Annyira lelkes voltam, amikor átadtam neki, hogy alig vártam, hogy kibontsa. Aztán látom, ahogy az arcán az öröm helyett egy kifejezhetetlen zavar tükröződik. Kiderült, hogy sosem horgászott életében, és fogalma sem volt, mit kezdjen azzal az ajándékkal. Azóta is a szekrény mélyén porosodik az a szegény kis horgászfelszerelés.

Vagy ott volt az az alkalom, amikor a húgom, aki kifejezetten utálja a rózsaszín színt, a szüleinktől rózsaszín pulcsit kapott. Még most is, évekkel később, ha valaki csak említi a rózsaszín pulcsit, a húgom elkezd vigyorogni és közben a fejét rázza.

Szóval igen, az ajándékötletek kiválasztása minden korosztálynak igazi kihívás lehet. De valahogy mégis mindig összejön. Még ha néha furcsa arcokat is váltunk, amikor kibontjuk a csomagokat. De hát ez is része a Mikulás hagyományainak, nem igaz? Még a furcsa ajándékok is hozzáadnak valamit az ünnep varázsához. Olyan, mintha a Mikulás egy kis humorral is gazdagítaná az életünket. És hát végül is, az ajándék az ajándék, nemde?

 

Kreatív Mikulás ajándékötletek gyerekeknek és felnőtteknek

Szóval, gondolkoztok azon, mit adjatok a gyerkőcöknek és magatoknak Mikulásként? Szuper, örömmel segítek! A Mikulás hagyományok mellett az ajándékozás is egy olyan élmény, amit mindannyian szeretünk, de van, amikor csak üresen állunk a boltok polcai előtt, és fogalmunk sincs, mit vegyünk. Először is, csak dolgozzuk fel, hogy ez a személy, aki a Mikulást játsza (igen, igen, itt most rólad beszélek), nem kell, hogy egy József Attila stílusú költő legyen, aki a világ legmélyebb érzéseit és gondolatait tudja megfogalmazni egy gyönyörű versben. Elég, ha csak egy kis kreativitást használsz.

A gyerekek számára a legjobb ajándék mindig az, amitől széles vigyorgásra húzódik az arcuk. Mondjuk, egy repcsivel teli zokni? De nem, mégsem olyan jó ötlet. A kis drágaságokat valószínűleg kidobják az ablakon, mielőtt rájönnének, hogy ez csak vicc. Képzeljétek el, ahogy a szomszéd Józsika fején landol a repcsi – na az lenne a nevetés! Vagy inkább a szülők felháborodása?

Az állatbarát felnőtteknek pedig mi lenne, ha a Mikulás egy kisállatot hozna? Ó, vagyis nem, hagyjuk ezt az ötletet. Az az egyetlen dolog, amitől még a legerősebb ember is megijed, ha fura hangokat hall az ajándékcsomagból. És hát, a karácsonyfát is sajnálnám, ha a kisállat nekiugrik. Sokkal biztonságosabb, ha valami egyszerűbbet adunk, mint például egy jó könyvet vagy egy pár puha zoknit – az egyszerűség hatalma, ugye!

Tehát, a Mikulás ajándékok nem csak a csokiról és a játékokról szólnak. Meglehet, a legjobb ajándék az, ami egy kis nevetést és vidámságot hoz az ünnepi hangulatba. És végül is, ki a frász szeretne komoly lenni karácsonykor?

 

A Mikulás ünneplés szokásai más országokban

Tudtátok, hogy van néhány ország, ahol a Mikulás nem csak csizmába rakja az ajándékot, hanem például a cipőbe, a zokniba, sőt, néha még a szánkóba is? Igen, igazán furcsán hangzik! Az meg már végképp hihetetlen, hogy van olyan ország is, ahol a Mikulás nem jár szánkóval, hanem szörfdeszkán érkezik. Szerintem ezeknek az országoknak a gyerekei biztosan azt gondolják, hogy a mi Mikulásunk unalmas, aki csak a régi, jól bevált módszereket használja.

Az oroszoknál például a Mikulás, vagy ahogy ők hívják, Ded Moroz, egy hatalmas szakállú öregúr, aki nem a Mikulás sisakjában jelenik meg, hanem hatalmas szőrös süvegben. És neki nem is manói segítik az ajándékozást, hanem a szépséges Snegurocska, vagyis a Hóleány. Hát, nem tudom, nektek hogy tetszik, de én azt hiszem, még mindig a mi Mikulásunk a legjobb!

Nyugatabbra, a hollandoknál a Mikulás, a Szent Miklós, egy püspöki öltözetben jelenik meg, és ő még a nyáron megkezdi a munkát, mert hajón érkezik Spanyolországból. Komolyan, egy hajón? Ez nekem már túl hipster stílus. És mi a helyzet a krampuszokkal, akik Ausztriában, Németországban és Svájcban tombolnak? Ezek a fura lények nem éppen a Mikulás és az ajándékok hozzák az emberek eszébe, hanem inkább a rémálmaikat.

Ugye milyen érdekes, hogy minden országban más és más a Mikulásünnep? De azért, ha belegondolsz, nem is olyan rossz az, hogy itthon a Mikulás csak a csizmába pakolja az ajándékokat, nemde? Legalább nem kell aggódnunk, hogy a szánkónk tönkreteszi a parkettát, vagy hogy a Krampusz elviszi a gyerekeket. Szóval, becsmérlõ szóval ne illessük a hagyományainkat, mert hát… mindegyik országban van valami furcsaság!

 

A Mikulás története és hagyománya

Nos, hát itt vagyunk, a karácsonyi ünnepkör egyik legizgalmasabb részénél: a Mikulás napjánál! Emlékszem, amikor én voltam kisgyerek (nem, nem a középkorban, köszönöm a megjegyzést), a Mikulás mindig egy misztikus és kicsit ijesztő figura volt számomra. Gondolj csak bele, egy idős fickó, aki az évad szellemében be-bemászik az ablakodon, hogy ajándékokat hagyjon azoknak, akik jól viselkedtek. És mindez milyen alapon? Hogy hol látja őt senki? Csak egy pár csokoládéval töltött cipő marad utána.

Az egész Mikulás hagyomány valójában a Szent Miklós néven ismert püspök tiszteletére jött létre, aki az ajándékozás híve volt, és gyakran segített a szegényeken, anélkül, hogy valaha is elvárná az elismerést. Szóval, gyakorlatilag ő volt az eredeti Batman, csak nappal és piros köpenyben, nem pedig éjszaka és fekete maszkban. Az utóbbi évtizedekben a Mikulás története sokszor megváltozott, de az alapok mindig ugyanazok maradtak: a szeretet, az ajándékozás és a család.

Aztán ott vannak még a Mikulás asszisztensei, a krampuszok. Ők a Mikulás ellensúlyai, a rossz fiúk, akik figyelik a rossz gyerekeket, hogy azok ne kapjanak ajándékot. A krampuszok tulajdonképpen olyanok, mint a Mikulás titkos ügynökei. Vagy ha szereted a filmeket, gondolkozz a Mission: Impossible csapatra, csak kevésbé jóképű Tom Cruis-ekkel és több szőrös, mutáns kecske kinézettel.

Szóval, mikor december 6-án felébredsz, és meglátod a cipődben a csokoládét, csak gondolj arra a barátságos öregemberre, aki az éjszaka leple alatt teszi a dolgát, és az ő „nem annyira barátságos” krampusz csapatára. Jó szórakozást!

 

Mikulás és Karácsony – két ünnep összekapcsolódása

Tudom, tudom, biztosan te is hallottad már százszor, de most nézd meg, hogy mi történik, ha beütöd a Google keresőbe: „Mikulás és Karácsony”. Az eredmény olyan, mintha egy gyerekcsempész hálózatot lepleztél volna le, tele van kellemetlen meglepetésekkel. És ekkor jövök én a képbe, hogy megpróbáljak rendet tenni a fejedben, és segítsek megérteni, mit is jelent valójában a Mikulás és a karácsony összekapcsolódása.

Úgyhogy húzd fel a zoknidat, mert itt jön a vicces rész! Képzeld el, hogy a Mikulás és a karácsonyapó, mint két szuperhős, összeállnak, hogy megmentsenek minket a decemberi ajándék vásárlási őrülettől. Hah! Micsoda ötlet, nem? Ott állnak, pöttyös alsógatyájukban, karddal a kezükben, és azt mondják: „Az ajándékozás nem verseny!” Na jó, talán ez kicsit túlzás, de azért reméljük, hogy érzékeltettem a lényeget.

Szóval mit is jelent a Mikulás és a karácsony összekapcsolása? Azt, hogy egyszerre ünnepeljük a jóságot, a szeretetet és az ajándékozást. Ez a két ünnep együttesen teremti meg az ünnepi hangulatot, és az a csodálatos benne, hogy mindkettőben a szeretet a középpontban áll.

Azt tudtátok, hogy a Mikulás eredetileg Szent Miklós püspököt szimbolizálja, aki a 4. században élt, és híres volt jótékonyságáról? Na és hogy a karácsony Jézus születését ünnepli? Érdekes, hogy ez a két személy, akik teljesen különböző időkben és helyeken éltek, mégis össze tudták kötni az embereket, és közös ünnepet hoztak létre.

Szóval ha legközelebb valaki azt mondja neked, hogy a Mikulás és a karácsony egymástól független ünnepek, csak mosolyogj rá, és mondd azt: „Na és? A Mikulás és a karácsonyapó is a szeretet ünnepét ünneplik, és mindkettőjüknek köze van a jótékonysághoz. Szóval igazából nem is olyan nagy a különbség!” Azért ne felejtsd el hozzátenni, hogy mindkét ünnepnek a lényege az odafigyelés, a másik megajándékozása, és persze a jó étel! Hah, mintha bárki is elfelejthetné a finom karácsonyi ételeket!

 

A Mikulás ünneplésének modern változásai

Azt gondolnátok, hogy a Mikulás, ez a jó öreg, szakállas úriember, aki évszázadok óta látogatja meg a gyermekek szobáit, nyitott a modern világ újításaira? Hát, tehetetlenül robbanok ki nevetésben, mert van néhány ikea-zott változás, amit nektek is tudnotok kell! A Mikulás ünneplésének modern változásai között ott van például az, hogy mostanában egyre többször látni, ahogy a piros-fehér öltözetű öregecske hölgyek és urak, kollégáikkal együtt, fitneszteremben igyekeznek formában maradni a nagy nap előtt. Komolyan, a Mikulásnak is el kell tűnnie a kéményen, nem? Ráadásul, az sem ritka, hogy a jól ismert szán helyett manapság drónnal szállítják a Mikulás ajándékait. És a drón, ahogy az várható volt, nem tudja énekelni a „Jingle Bells”-t. Hány csillagot adnátok neki a Mikulás-Tripadvisoron?

Az sem szokatlan, hogy a Mikulás manapság digitális listát készít a rossz és jó gyerekekről. Gondolom, közeledik a „Black Friday”, és a Mikulásnak is van egy kis online shoppingja. Vagy talán csak elfelejtett valahol egy nagy, régi, papír alapú listát, aminek a végén a neved volt? És higgyétek el, a Mikulás valójában nem is öreg. Csak a stressz miatt őszült meg. Ki ne stresszelne ki, ha egész évben gyártani kellene az ajándékokat a műhelyben, majd egy éjszaka alatt ki kell szállítani azokat az egész világon? Szóval, köszönet a modern technológiának, hogy segít a Mikulásnak könnyíteni a munkáján és megőrizni az őrületét. De legyünk őszinték: hiányozna a régi Mikulás, aki a szánján érkezik, hóban, fagyban, és aki képes még a legapróbb kéményen is átsiklani. Bár a modern változások viccesek, és néha megkönnyítik a dolgokat, azért mégiscsak a hagyományok teszik a karácsonyt igazán különlegessé.

 

Hogyan lehet a Mikulás ünneplést izgalmassá tenni

Szóval, az első dolog, ami eszembe jut, hogy hogyan lehetne izgalmasabbá tenni a Mikulás ünneplést… a válasz a tiéd, én csak itt vagyok, hogy segítsek. Nos, mi lenne, ha bevezetnénk a Mikulás-búvárkodást? Csak képzeld el, ahogy a narancs és a csokoládé a uszodában úszkál. Vagy talán a Mikulás edzést? Csinálhatnánk hóember alakú kettlebellt. Sajnos, a Mikulás sörgyárat nem tudjuk megvalósítani, mert a fehér szakáll és az alkohol nem a legjobb kombináció.

De komolyra fordítva a szót, kis kreativitással egészen izgalmasan tölthetjük ezt a napot. Például, a család minden tagja írhatna egy kis üzenetet a Mikulásnak, és ezt a cipőbe tehetnék. Így mindenki meglepheti a másikat valami kedves és személyes szöveggel.

Vagy talán bevezethetnénk a Mikulás tombolát – mindenki húzzon egy számot, és aztán kapjon egy apróságot a Mikulástól. Így mindenki izgulhat, mikor jön a saját száma. Ez garantáltan feldobja a hangulatot!

Egy másik ötlet a Mikulás szelfi verseny. Még ha a Mikulás nem is jön el hozzánk (mert éppen elfoglalt, ugye), akkor is készíthetünk vele egy szelfit. Hogy hogyan? Egyszerű, csak rajzoljuk fel őt egy papírra, és már kész is a szelfi.

Hát, ezek a Mikulás hagyományok kicsit mások, mint a megszokottak. De hát, ki mondta, hogy a Mikulás nem lehet kreatív? Ha a Mikulás egy unalmas napot töltene a kanapén, akkor biztos, hogy nem lenne ilyen népszerű a gyerekek körében. Szóval, legyünk mi is kreatívak, és töltsük el a Mikulás napját vidámsággal és nevetéssel!

 

A Mikulás napi ünneplés pozitív hatása a gyerekekre

Ha valaki azt mondja, hogy a Mikulás napi ünneplésnek nincs pozitív hatása a gyerekekre, akkor azonnal visszaküldhetjük a mesék világába, ahol a farkasok beszélnek és a boszorkányok almával üzletelnek. Komolyan, melyik gyerek ne örülne annak, ha egy piros ruhás, fehér szakállú bácsi érezhetően megnöveli a csokoládé és a játékok mennyiségét a házban? Én biztosan lelkes lennék!

De nem csak a csokiról és a játékokról van szó. A Mikulás napi ünnep a család összehozásának, a szeretetnek és a gondoskodásnak a pillanata is… Oké, most jön a szirupos rész, éppen elég idő ahhoz, hogy vegyél egy kis pálinkát, hogy átvészeljük ezt a kis amatőr pszichológiai elemzést.

Szóval a Mikulás napi ünneplés pozitív hatása a gyerekekre… Lássuk csak… Mindig is szerettem volna lenni egy kicsit Mikulás, részben a díszes ruha miatt, részben, mert ki ne szeretne a rengeteg ajándék között válogatni. De a legfontosabb, hogy a Mikulás pozitív példaként szolgál a gyerekek számára. Mert hát a Mikulás a jó, a kedves, az önzetlen… és az, aki sosem fogyott ki a süteményből. Aztán persze ott van a móka és kacagás, amikor a gyerekek felfedezik a csizmájukban hagyott meglepetéseket. De a viccet félretéve, a gyerekek valóban tanulnak is ezekből az élményekből. Megtanulják, hogy adni jó, és hogy vigyázni kell egymásra.

És végezetül, hadd idézzek fel egy személyes történetet. Egyik évben a Mikulás a szokásos ajándékain kívül egy pohár házi lekvárt is hozott nekem. Elég furcsa volt egy ilyen ajándékot kapni, de aztán rájöttem, hogy az a lekvár volt a legfinomabb, amit valaha ettem. Azóta minden évben várom, hogy a Mikulás újra hozzon nekem lekvárt. És ez az érzés, a várakozás izgalma és öröme, valóban pozitív hatással van rám, és azt hiszem, ugyanez igaz a többi gyerekre is.

Szóval, ha valaki azt mondja, hogy a Mikulás napi ünneplésnek nincs pozitív hatása a gyerekekre, csak mosolyogj rá, és mutasd meg neki a gyerekek boldog arcát egy mikuláscsomag láttán. Meglátod, hamar meggyőződik a Mikulás pozitív erejéről.

 

Ezekkel a Mikulás hagyományokkal reméljük, hogy mindenki varázslatosan töltheti a várakozás időszakát. A Mikulás ünneplés, az Adventi hagyományok, a Mikulás ajándékötletek, a Karácsonyi szokások és a Mikulás történetek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ez az ünnepi időszak különleges és emlékezetes legyen. A hagyományaink összekötnek minket, segítenek megőrizni a kultúránkat, és lehetőséget teremtenek a személyes növekedésre és fejlődésre is. Hagyjuk, hogy ezek a csodálatos Mikulás hagyományok örömet és békét hozzanak a szívünkbe, és segítsenek abban, hogy még jobban értékeljük az egymásra fordított időt, a szeretetet és az együttlét örömét. Ezek a szokások és történetek segítenek nekünk, hogy a karácsonyi időszak valóban a szeretetről, az összetartásról és a köszönetnyilvánításról szóljon.

Az egészséges táplálkozás és a tisztított víz szerepe a terhesség alatt

VELÜNK BISZTOSRA MEHETSZ

 

Annyira erős garanciákat vállalunk, ami egyedülálló a területen. Ezt csak azért merjük bevállalni, mert biztosak vagyunk abban, hogy a gondosan megtervezett rendszereink és szolgáltatásunk nálad is maximálisan teljesítik az elvárásokat.
Mivel vállaljuk ezeket a garanciákat, ezért te a legnagyobb biztonságban érezheted magad. Te semmit sem kockáztatsz!

 

Éves karbantartás

Mi figyelmeztetünk az aktuális karbantartásra. Neked nem kell semmilyen időpontot megjegyezned.

Teljes körű garancia!

Garanciát vállalunk az egész rendszerre! Ha problémád adódik, bízd ránk! Nekünk fontos a kényelmed!
Nincs kiszállási díj és alkatrészköltség az ügyfeleinknek.

Nincsenek egyéb költségek

Berendezéseinkhez folyamatosan kedvező áron lehet hozzájutni.