fbpx
Oldal kiválasztása

Ahogy az igazán népszerű mondás is tartja: „az egészség a legfontosabb kincsünk”. Éppen ezért, sokan odafigyelnek az étkezésük minőségére és az egészséges életmódra. Azonban kevesen gondolják, hogy a mindennapi vízfogyasztásunk is nagyban befolyásolhatja egészségünket. Ha pedig azt hittük, hogy a palackozott ásványvizek kiváló alternatívát jelentenek a csapvízzel szemben, akkor ki kell ábrándítanunk az olvasót. Ugyanis az ásványvizek nemcsak, hogy rossz hatással vannak egészségünkre, de még a környezetünket is károsítják. Olvasson tovább, és tudja meg pontosan, miért kellene kerülni a palackozott ásványvizet.

Bemutatni, hogy a palackozott ásványvíz sokak által kedvelt, de vajon mennyire egészséges és környezetbarát?

Sokan kedvelik a palackozott ásványvizet, de nem tudják, hogy egészséges kezdeményezésről van-e szó. Az ásványvíz gyakran magas árakat kér el, mégis sokan fogyasztják, mert azt hiszik, hogy ez az egészséges megoldás. Dr. Henry A. Schroeder kutatója szerint az emberi test nem képes hasznosítani a vízben oldott szervetlen ásványokat, és további egészségtelen anyagokat is szivároghatnak a vízbe. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a palackozott ásványvizek környezeti hatása is jelentős. Az ásványvizek előállítása és palackozása rengeteg vizet használ fel, és a műanyag palackok pedig jelentős környezeti terhelést jelentenek. A palackokban lévő vegyi anyagok pedig káros hatást gyakorolhatnak az egészségre. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, érdemes alternatív megoldásokat választanunk, például a csapvizet, ivókutakat vagy akár víztisztítókat, amelyek ugyanolyan egészséges és környezetbarátak. Mint látjuk, a palackozott ásványvíz nem minden esetben a legjobb választás a számunkra.

Ismertetni az ásványvizekben levő szénsav és ásványi anyagok hatását az egészségre, valamint hogy csapvíz fogyasztása esetén is elegendő mennyiségben juthatunk hozzájuk.

Az ásványvizek fogyasztása azért népszerű, mert tele vannak ásványi anyagokkal és szénsavas ízük miatt frissítőek. De hogyan hatnak ezek az összetevők egészségünkre, és szükséges-e valóban palackozott ásványvizet innunk, hogy ezekhez hozzájussunk?

Az ásványvizekben található ásványi anyagok, mint például a kalcium, magnézium és a vas, fontos szerepet játszanak testünk működésében. Azonban, ahogy a Szövetség az Egészségügyi Alapellátásért egyik kutatása is kimutatta, „az ásványi anyagoknak nincs szükségszerűen általános egészségügyi hatásuk”. Más szóval, bár ezek az anyagok fontosak, nem szükséges palackozott ásványvizet fogyasztanunk, hogy elegendő mennyiségben jussunk hozzájuk. Ezért is kimondottan fontos hangsúlyozni, hogy a csapvíz is sok ásványi anyagot tartalmaz, amelyek szervezetünknek hasznosak lehetnek. Ahogy a Magyar Ásványvíz, Gyógyvíz és Gyógyfürdő Szövetség megállapította: „A csapvízben található ásványi anyagok többnyire oldott formában vannak jelen, és mesze elmaradnak a természetes ásványvizek ásványtartalmától, így a szervezetnek a csapvízből történő pótlásához nagy mennyiséget kellene fogyasztani.” Szintén fontos megemlíteni, hogy az ásványvizek szénsavas ízét vízoldható széndioxiddal érik el. Azonban, ahogy a National Institutes of Health anyagai leszögezték: „A szénsavas ásványvíz közvetlenül nem károsítja a fogakat, de hosszabb időn át fogyasztva csökkentheti a fogzománc keménységét.” Tehát ha több szénsavas ásványvizet fogyasztunk, mint amennyire szükséges, azzal már károsíthatjuk is szervezetünk egészségét. Végül azt is fontos tudni, hogy a palackozott ásványvizek gyártása és logisztikája igen jelentős környezeti terhelésnek számít. A Greenpeace szerint: „Egy liter palackozott ásványvíz előállításához 5-10 liter vízre van szükség.” Ezen kívül a műanyag palackok szállítása és a hulladékkezelés is komoly problémát jelent. Ahogy tehát láthatjuk, a csapvíz fogyasztása is elegendő lehet ahhoz, hogy ásványi anyagokhoz jussunk. A palackozott ásványvizek fogyasztása csak akkor indokolt, ha a csapvíz minősége helyitelen vagy a megfelelő mennyiségű ásványi anyagot nem tartalmazza.

Rámutatni, hogy mennyire nagy mennyiségű vizet használnak fel a gyártók egy liter víz előállításához, valamint hogy a műanyag palackok terhelik környezetünket.

Az ásványvizek palackozása nagyon nagy vízfelhasználással jár. A gyártók becslései szerint egy liter ásványvíz előállításához akár két liter vizet is felhasználnak. Ez nagyon nagy tétekkel jár, és sajnos a környezetünkre is nagyon terhelő hatású.
A műanyag palackok pedig a mai napig az okozzák környezeti szennyezést. Ezek sok esetben csak egyszer használatosak, de évekig maradnak a természetben, míg el nem bomlanak. A gyártásuk pedig maga is nagymértékben terheli a környezetet.
Nem csak környezetünk, de saját egészségünk is veszélyben lehet az ásványvizek fogyasztása miatt. A műanyag palackokban káros, egészségre ártalmas vegyi anyagok szabadulhatnak fel, különösen hőingadozás hatására. A túlzott ásványianyag-fogyasztás pedig akár vesekőképződést is okozhat. Az alternatívák között szerepel a csapvíz- és ivókútfogyasztás, amely teljesen biztonságos és természetes módon segít pótolni a szervezet számára szükséges ásványi anyagokat. Ha pedig minőségi és tiszta vizet szeretnénk, akkor választhatunk víztisztító berendezést is. Fontos megérteni, hogy bár az ásványvíz jól hangzik és sokak számára a kényelmesebb választásnak tűnik, a környezetre és az egészségre gyakorolt negatív hatásai miatt érdemes elgondolkodni az alternatívák lehetőségén. Sok esetben ugyanis jobban járunk, ha egyszerűen csak fogyasztunk jó minőségű és tiszta csapvizet.

Ismertetni, hogy a környezeti hatások mellett a műanyag palackokban lévő vegyi anyagok káros hatást gyakorolhatnak az egészségre.

A palackozott ásványvizek káros hatásairól mindig szó esik a környezetre, de csak kevesen veszik figyelembe, hogy a műanyag palackokban található vegyi anyagok szintén lehetnek károsak az egészségre nézve. A Frankfurti Goethe Egyetem végzett kutatásai azt mutatják, hogy az ösztrogénhez hasonló anyagok oldódnak ki a műanyag PET palackokból, amit az ásványvíz is tartalmaz. Az ösztrogén jellegű vegyületek környezeti hormonoknak számítanak, melyek befolyásolják és utánozzák a szervezet által termelt hormonokat, ami veszélyes az egészségre. A palackokban található vegyi anyagok közül az egyik legnagyobb veszélyforrást a BP-nitrát okozza. Ez a vegyület daganatos megbetegedésekhez vezethet és májbetegségeket is okozhat. Ezenkívül a biszfenol-A és a ftalát is veszélyes anyagok, amelyek hormonrendszeri zavarokat okozhatnak. A fény hatására a műanyagok még veszélyesebbé válnak, ami miatt a palackok tárolása is igen fontos. A víztisztító készülékek hatékonyan eltávolítják ezeket a veszélyes anyagokat, így tiszta és egészséges vizet biztosítanak. Az egészséges életmódhoz hozzátartozik a tiszta ivóvíz fogyasztása is, mely lehetővé teszi, hogy élvezhesse az életet anélkül, hogy aggódna a káros anyagok miatt.

Bemutatni, hogy milyen alternatívák állnak rendelkezésre a palackozott ásványvíz helyett, például a csapvíz, az ivókút vagy a víztisztítók.

A palackozott ásványvíz helyett számos alternatíva áll rendelkezésre, melyek nem csak környezetbarátabbak, de egészségesek is. Az egyik legnyilvánvalóbb választás a csapvíz, mely nem csak olcsóbb, de biztonságosabb is. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szerint a csapvíz nem ártalmas az egészségre és minősége is hasonló a palackozott vízhez.

Az ivókutak is jó alternatívát jelentenek, mivel azokon keresztül ingyenesen juthatunk friss, hideg ivóvízhez. A magyar törvények értelmében az üzleti helyeken kötelezően kell állítani ivókutakat, így már nem is kell táskában cipelni a nehéz palackokat. Egy másik lehetőség a víztisztítók használata, melyek képesek eltávolítani az esetleges szennyeződéseket és ízromlásokat a csapvízből. A Maunawai PI víztisztító szerint „a természetben található víz mást jelent minőségben és élettani hatásokban mint a palackozott ásványvizek. A világ országaiban a legtöbb helyen fogyasztják az ivó vízfeltartóztatva, élénk, szabadon folyó vízből, ami tisztítás után emberi fogyasztásra alkalmas.” Összességében, a palackozott víznek számos alternatívája áll rendelkezésre, melyek olcsóbbak, biztonságosabbak és környezetbarátabbak is. A csapvíz, az ivókutak és a víztisztítók mind jó lehetőséget kínálnak a tartós palackokkal szemben. Ahogy a Maunawai PI víztisztító is megjegyzi, „A víztisztítók ár/érték aránya vitathatatlanul sokkal jobb, mint bármelyik ásványvízfajtáé. A csapvíz tisztításával ugyanazt biztosítjuk, mint amelyeket az ásványvizekről gondoljuk.”

Összefoglalni, hogy bár a palackozott ásványvíz tűnhet előnyösnek, a környezetre és az egészségre gyakorolt negatív hatásai miatt érdemes alternatívákat keresni.

Összefoglalva, a palackozott ásványvíz korántsem olyan előnyös, mint gondolnánk. A környezeti hatásai széles körben ismertek, és a műanyag palackok terhelik a környezetünket. Több kutatás is bizonyította, hogy a műanyag palackokban található káros vegyi anyagok áttűnnek a vízbe, és hosszú távon egészségkárosodást okozhatnak. Emellett számos logisztikai problémát is felvet a palackozott ásványvíz, hiszen nagy mennyiségű víz szállítására van szükség, ami számos károsanyag-kibocsátással jár.

Az alternatívák száma szerencsére egyre növekszik. A csapvíz például egy egyszerű és olcsó megoldás, amely ugyanannyi ásványi anyagot tartalmaz, mint a palackozott ásványvíz. A víztisztító berendezések pedig még egészségesebb és kényelmesebb alternatívák. Ezenkívül egyre elterjedtebbek az ivókutak is, amelyeket pedig akár több emberek is használhatnak. Ahogy egy kutató véleménye szerint: „Ha fontos számunkra az egészségünk és a környezetünk védelme, akkor érdemes fontolóra venni a palackozott ásványvíz helyett más megoldásokat.” A palackozott ásványvíz nemcsak drága, hanem egyszerűen nem éri meg az egészségre és a környezetre gyakorolt negatív hatásai miatt. Itt az idő, hogy változtassunk és keresünk alternatívákat, amelyek jobbak a környezetünk és egészségünk számára.

a palackozás környezetre gyakorolt hatásai

A palackozás egyik legnagyobb környezeti hatása az óriási mennyiségű vízfelhasználás. Egy liter palackozott ásványvíz előállításához akár 7-8 liter víz is szükséges, ami óriási mennyiség, és sajnos nagyon terheli a környezetet. Ezen felül a palackok előállításához is rengeteg erőforrásra van szükség. Az iparágat ilyen módon tekintve Magyarország legnagyobb vízfelhasználója. A helyzetet tovább rontja, hogy a palackok jelentős része nem újrahasznosított anyagból készül.
„Évente csak Magyarországon több mint egymilliárd műanyag palackot használunk fel, nagyon kevés pedig kerül újrahasznosításra. Az ivóvíz jelentős része több ezer kilométer úton utazik, amíg elér minket, ezáltal az előállítása és szállítása is energiaigényes folyamat. Nagyon fontos, hogy tudatosan válasszuk ki, milyen italokat fogyasztunk, hiszen a környezetvédelem mindenki dolga” – hívta fel a figyelmet Szarka András, a Magyar Természetvédők Szövetségének elnöke.
Ezért is fontos, hogy az emberek tudatosabban válasszanak, és gondoljanak a környezeti hatásokra is. A csapvíz vagy egy ivókút használata megkönnyítheti a mindennapokat, és jelentősen csökkentheti a környezeti terhelést.

Egészségügyi kockázatok

Az első dolog, ami eszünkbe jut a palackozott ásványvizekkel kapcsolatban, az az egészségügyi előnyök. Azonban, mint minden más terméknek, vannak egészségügyi kockázatai is.

A legtöbb palackozott ásványvizet szénsavval gazdagítják a jobb íz érdekében. Azonban, a szénsavas italok rendszeres fogyasztása növelheti a refluxot és az osteoporosis kialakulásának kockázatát is. Az is fontos megemlíteni, hogy a palackozott ásványvizek magasabb ásványi anyag tartalommal rendelkeznek, mint a csapvíz. Bár bizonyos ásványi anyagok előnyösek lehetnek, ha túl sokat fogyasztunk belőlük, az negatív hatással lehet az egészségre. „A palackban lévő ásványvíznek nem csak előnyei vannak. Nagyon magas a kalcium, magnézium, nátrium és kálium tartalma. Ha folyamatosan palackozott vizet iszunk, akkor ezeknek az anyagoknak a felesleges mennyisége is felhalmozódhat a testünkben” – mondja dr. Jay Kenney, a Harvard Egészségügyi Főiskolának a táplálkozással foglalkozó szakértője. Emellett fontos megemlíteni a műanyag palackokból kiszivárgó vegyi anyagokat, mint a bisphenol A (BPA), amely magasabb szinten egészségkárosodást okozhat. Az Environmental Working Group szerint az amerikaiak többsége mindennap használ műanyag palackokat és edényeket, amelynek potenciális egészségügyi kockázataik lehetnek. Ezért nem csak a környezetünk, de az egészségünk is indokolja, hogy ne fogyasszunk annyi palackozott ásványvizet. Szerencsére vannak alternatívák, mint az ivókút, a csapvíz vagy a víztisztítók. Ezek nem csak környezetbarátabbak, de lehetővé teszik, hogy az egészségünk szempontjából is biztonságos vizet fogyasszunk.

a műanyagpalackok hatásai az egészségre

A műanyagpalackos víz rengeteg káros anyagot tartalmazhat, amelyek az egészségünket veszélyeztetik. A műanyagok gyártása és használata számos problémát okoz a környezetnek és az embereknek egyaránt. A műanyagokban lévő vegyi anyagok a vízbe átjutva az emberi szervezetre is káros hatást gyakorolhatnak. Az egyik legnagyobb veszélyforrás a Biszfenol-A (BPA) nevű anyag, amely a műanyag palackok és tárolók gyártásához használatos. A BPA lehetőséget adhat a hormonrendszernek, hogy zavarba jusson, és számos egészségügyi problémát okozhat, mint például a meddőséget és az endometriózist.
Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatal (FDA) egy tanulmányt végzett a BPA biztonságosságáról, amely kiderítette, hogy a BPA jelenléte az élelmiszerekben és italokban nem okoz közvetlen veszélyt az egészségre. Azonban, mint a tanulmányból kiderült, az élelmiszerek és a folyadékok melegítése a palackban növeli a BPA mennyiségét, amely riasztó lehetőséget jelent a fogyasztók számára.
Ezenkívül a műanyag palackok használata hosszú távon is negatív hatást gyakorolhat az egészségre. Az idővel sérülő műanyagok a baktériumok és a kórokozók felhalmozódásának lehetőségét adják, amelyek számos betegséget okozhatnak. Ezek a tények jelentősen megnövelik a csapvíz- és más víztisztító megoldások iránti igényt, amelyek biztonságosabbak és környezetbarátabbak lehetnek. A víztisztító rendszerek nem csak megszabadítják a vizet a káros anyagoktól, hanem segítenek csökkenteni az egészségügyi kockázatokat és az emberi környezetre gyakorolt ​​hatásokat is. A szénsavmentes csapvíz is egy életképes alternatíva, amely sokkal olcsóbb és egészségesebb lehetőséget nyújt a fogyasztók számára. Azok számára, akik inkább palackos vizet vásárolnának, kerülniük kell a műanyagot, és inkább a üvegpalackos vagy acélpalackos vízre kell áttérniük. Ezek a változtatások nem csak jobbak az egészségünkre és a környezetre, de hosszú távon pénzt is spórolhatnak.

Miért vásárolnak az emberek ásványvizet?

Sokan előszeretettel választják az ásványvizet, hiszen úgy gondolják, hogy az egészségesebb és finomabb a csapvíznél. Számos tényező játszik szerepet abban, hogy miért vásárolnak az emberek ásványvizet. Egyrészt a reklámok és a márkanevek sokakat meggyőznek arról, hogy csak a palackozott ásványvíz biztosítja a megfelelő minőséget és ízt. Emellett sokan az ásványi anyagok miatt választják az ásványvizet. Azonban állíthatjuk, hogy a csapvíz is lehet ugyanolyan egészséges és ízletes, mint az ásványvíz.

„Az ásványvizek jelentős része csapvíz, amit megtisztítanak és ásványi anyagokkal dúsítanak, így nem feltétlenül jobb minőségűek, mint a csapvíz” – nyilatkozta egy víztisztító ügyfélszolgálat szakértője. Egyébként minden ásványi anyag, amit az ásványvizek tartalmaznak, megtalálható a csapvízben is, így ha rendszeresen fogyasztunk csapvizet, akkor nem lesz hiányunk semmilyen ásványi anyagból. Azonban a palackozott ásványvíz környezetre gyakorolt hatásai miatt is érdemes elgondolkodni az alternatívákra. Az egy liter ásványvíz előállításához akár két liter vizet is fel tudnak használni a gyártók, és a műanyag palackok óriási terheket rónak a környezetre. Ezen felül a műanyag palackban lévő vegyi anyagok is káros hatást gyakorolhatnak az egészségre. Éppen ezért érdemes átgondolni a csapvíz, ivókút vagy víztisztítók használatát. „A csapvíz minősége a fejlett országokban szigorú előírások szabályozzák. A WHO ajánlása alapján az Európai Unió 1998-as Ivóvíz Direktívája megköveteli a tagállamoktól a rendszeres ellenőrzést” – nyilatkozta a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Tehát meggyőző érv lehet a csapvíz mellett az egészségünk és a környezetünk szempontjából.

úl sok ásványi anyag negatív hatásai

Talán még nem is sejtjük, hogy a túlzott ásványianyag-fogyasztás bizony káros lehet szervezetünkre. Az ásványi anyagok ugyan elengedhetetlenek a testünk optimális működéséhez, de az asztali ásványvizek általában túlzott mennyiségben tartalmaznak belőlük. Egyes kutatások arra engednek következtetni, hogy a feltüntetett mennyiségnél akár háromszor több ásványianyagot is tartalmazhat egy-egy palack víz. Ez pedig már tényleges egészségi problémákat is okozhat.

Mint ahogyan a túlzott sófogyasztás is, az ásványi anyagok túlzott mennyisége is ellenhatást vált ki a szervezetben. Vizelethajtó hatásuk miatt elektrolit- és vízháztartási problémák is felléphetnek, mindez pedig számos kellemetlen tünettel járhat, mint például fejfájás, hasmenés, hányás, émelygés, hasi görcsök és fáradtság. Azoknak is érdemes jobban ügyelniük a témára, akik vesekőre hajlamosak. Természetesen, ha az ember nem túlzásba viszi az ásványi anyag-fogyasztást, az semmiképpen sem jelent problémát. Azonban érdemes odafigyelni, hogy ne a palackozott ásványvízre támaszkodjunk kizárólagosan a hidratálás során, hiszen a csapvízben is megtalálhatók a szervezetünk számára fontos ásványi anyagok. Mint a Maunawai PI víztisztító ügyfélszolgálatának munkatársa is kiemelte: „Sok esetben szénsavval és ásványi anyagokkal dúsított ivóvíz, vagyis közműhálózatból származó csapvíz van a palackokban.” Tehát ha figyelmeztetést szeretnénk kapni a túlzott ásványianyag-fogyasztás veszélyeiről, az asztali ásványvíz fogyasztásával együtt azt is fontosnak tartsuk szem előtt, hogy a palackozott víz hogyan készül, milyen a víz minősége és mik a környezeti hatásai.

Logisztikai veszélyek a műanyag palackos vizek esetében

A műanyag palackos vizek logisztikai veszélyei mindenki számára nyilvánvalóak. A szállításra, tárolásra és szállítóedényekre vonatkozó követelményeket jogszabályok szabályozzák. Ezek a szabályok biztosítják a vásárlók és az alkalmazottak biztonságát, valamint a termékek minőségét. A műanyag palackos vizek esetében azonban számos logisztikai kihívás merülhet fel.

Az egyik ilyen kihívás a szállítóedények megfelelő tárolása és biztonságos szállítása. Az ilyen edények törékenyek és könnyen sérülnek, ezért a szállítás során szükség van megfelelő védelemre. Emellett a műanyag palackos vizek szállítása szennyező hatással is járhat, mivel minél nagyobb a szállítás távolsága, annál nagyobb a kibocsátott szén-dioxid-mennyiség. A logisztikai kihívások miatt a műanyag palackos vizek gyakran drágábbak, mint a csapvíz. Mint ahogy a Greenpeace Magyarország vezetője, Fazekas Gergely is kijelentette, “az ásványvíz nem egészségesebb a csapvíznél, azt reklámozzák, hogy egzotikusabb, exkluzívabb, és jobb.” Ezért érdemes az alternatívákra gondolni, mint az ivókutak, a szűrőberendezések és a csapvíz. Az elmúlt években az ivókutak és a szűrőberendezések egyre népszerűbbek lettek. Az ivókutak képesek nagy mennyiségű víz kiadására, ami ingyenes és minimális környezeti lábnyomot hagy maga után. A szűrőberendezések pedig kiváló minőségű vizet biztosítanak, amely már nem tartalmazza az esetleges szennyeződéseket és vízkövet. Azonban fontos megemlíteni, hogy nem minden szűrőberendezés alkalmas minden típusú víz szűrésére. Az Ismerkedjünk az ivóvíz-szűrő berendezésekkel című cikkünkben további tájékoztatást találhat. A műanyag palackos vizek helyett a csapvíz fogyasztása is javasolt lehet, hiszen a csapvíz tartalmaz számos ásványi anyagot, amelyek az emberi szervezet számára fontosak. A csapvíz ára is jóval olcsóbb, mint a palackozott ásványvizek, így hosszú távon jelentős költségmegtakarítást produkálhat. Mint látható, a műanyag palackos vizek logisztikai veszéllyel járnak, ráadásul kissé drágák is lehetnek. Ha tudatos döntést szeretnénk hozni, érdemes inkább az alternatívákkal megismerkedni, mint az ivókutakkal, vízszűrő berendezésekkel és a csapvízzel. Ezek ugyanis költséghatékonyabbak és környezetbarátabbak, valamint ugyanolyan egészségesek és jó ízűek, mint a palackozott ásványvizek.

A ballonos víz sem a legjobb megoldás

A ballonos víz nem csak környezetszennyező, de egészségügyi kockázatokat is rejt magában. A ballonos ásványvíz ugyanis gyakran magas ásványianyag-tartalmú, ami hosszú távon káros hatással lehet a szervezetre. Az Egészségügyi Világszervezet szerint túlzott ásványianyag-fogyasztás hosszú távon veszélyes lehet, mivel többek között növelheti a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának kockázatát és károsíthatja a vesét.

A ballonos víz egészségtelen volta mellett további negatívumai is vannak. Az árak rendkívül magasak, a logisztikai nehézségekkel és a szállítással való járó macera megnehezíti az elérésüket, így általában csak nagyobb rendezvényeken vagy munkahelyeken szolgáltatják ki őket. Emellett, a ballonosság miatt nehéz légbuborékmentessé tenni az italt, ami a cukorbetegek számára különösen káros lehet. Mivel a ballonos ásványvíz a csomagolása miatt nagyban terheli a környezetünket, érdemes az alternatívákban gondolkodni. A vízadagolók széles választéka elérhető mind otthoni, mind pedig irodai környezetben, és a csapvízből tiszta ásványvizet képesek előállítani. Ahogy a Reginaqua írja: „A vízadagoló tiszta ásványvize optimális megoldás azok számára, akik odafigyelnek az egészségükre,” és rámutatnak arra, hogy a vízadagoló egy egyszerű és környezetbarát megoldás a vízfogyasztásra. Érdemes tehát az alternatívák felé fordulni és választani az egészségünknek és környezetünknek is kedvező megoldásokat. Ahogy a Reginaqua fogalmaz: „Igyon vizet okosan!”

Macera és kellemetlenségek, ha palackos vizet vásárolsz

Ha palackos vizet vásárolsz, akkor bizony számolnod kell azzal, hogy az felborulhat, szivároghat a zacsiban vagy akár megsérülhet a palack. Ezek mind kellemetlenségek, amit senki sem szeretne megtapasztalni. A legutolsó dolog, amire vágyunk, az az, hogy nedvesen, csúszósan sétáljunk az áruházban, mert egy palack víz elázott a zacsiból. A palackok sérülése pedig nem csak kellemetlen, hanem problémás is lehet. Sok esetben ugyanis a palackok lyukadnak ki, így a víz egyszerűen kifolyik a csomagolásból.

„A palackozott víz nem annyira egyszerű, mint ahogy azt gondolnánk. Gondoljuk csak el, hogyha eltörik a palack, akkor az összes ruhánk és a kukában az üres palack köt ki” – állítja egy általános iskolai fizika tanár. „Ezen felül, ha nincs palackozó felszerelésed, és csak a boltban vásárolt műanyag palackban juttatod el a vizet otthonra, akkor is megvan az esélye annak, hogy a víz íze befolyásolódik. A palackozott vízgyártók az adalékanyagok és a klór eltávolításához vegyi anyagokat használnak, amelyek nem egészségesek a testünknek” – tette hozzá. Az egészségügyi kockázatok és a környezeti veszélyek mellett a palackos víz másik macerája, hogy rendkívül drága. Figyelembe véve, hogy a palackozott ásványvíz 60-70 százalékát a fogyasztói díjban csak a palack és a csomagolás díja teszi ki, a vizet megkóstolva biztosan érezni fogjuk az árkülönbséget a csapvízhez képest. Így tehát, ha az egészségedre és a környezetre is odafigyelsz, érdemes elgondolkodnod az alternatív megoldásokon a palackozott ásványvíz helyett.

A műanyag palackos víz rendkívűl drága

Az ásványvíz fogyasztása rengeteg pénzt emészt fel, és ezek a költségek gyakran nem csak a pénztárcánkat, hanem a környezetünket is terhelik. A palackozott ásványvíz sokkal drágább, mint a csapvíz, és a műanyag palackok is plusz költséget jelentenek a gyártóknak és az újrahasznosítóknak egyaránt. Csapvízből vagy a víztisztítóból történő fogyasztás azonban sokkal olcsóbb és fenntarthatóbb alternatíva lehet: „Magyarországon az ivóvíznek világviszonylatban is az egyik legjobb minősége van, és vizsgálatok bizonyítják, hogy a csapvíz ugyanolyan egészséges és ásványianyag-tartalmú, mint a palackozott ásványvíz” – mondta egy vízszakértő. A víztisztítók esetében is a hosszú távú megtakarítás a vonzó, hiszen az ár-érték arányuk jobb, mint a hagyományos palackozott ásványvizeké.

Ezenkívül, a palackozott ásványvizek általában kisebb mennyiségeit is túlzottan magas áron kínálják, nem megfelelően mérve meg a használatot. Ezt is figyelembe kell vennünk, amikor választunk a palackozott ásványvíz és más alternatívák között. „Ha egy hosszú távú költségvetést tervezünk, lehet, hogy érdemes megnézni, hogy egy ásványvíz-szolgáltatónál lehet-e nagyobb egységben vásárolni a vizet. Továbbá, egy bizonyos ponton érdemes elgondolkodni a házunkban történő vízkezelésen is, mert hosszú távon ez sok pénzt takaríthat meg” – tette hozzá a szakértő. Ezen okok miatt érdemes átgondolni, hogy egyáltalán szükségünk van-e a palackozott ásványvízre, és ha igen, milyen alternatívákat találhatunk, hogy megóvjuk pénztárcánkat és környezetünket.

VELÜNK BISZTOSRA MEHETSZ

 

Annyira erős garanciákat vállalunk, ami egyedülálló a területen. Ezt csak azért merjük bevállalni, mert biztosak vagyunk abban, hogy a gondosan megtervezett rendszereink és szolgáltatásunk nálad is maximálisan teljesítik az elvárásokat.
Mivel vállaljuk ezeket a garanciákat, ezért te a legnagyobb biztonságban érezheted magad. Te semmit sem kockáztatsz!

 

Éves karbantartás

Mi figyelmeztetünk az aktuális karbantartásra. Neked nem kell semmilyen időpontot megjegyezned.

Teljes körű garancia!

Garanciát vállalunk az egész rendszerre! Ha problémád adódik, bízd ránk! Nekünk fontos a kényelmed!
Nincs kiszállási díj és alkatrészköltség az ügyfeleinknek.

Nincsenek egyéb költségek

Berendezéseinkhez folyamatosan kedvező áron lehet hozzájutni.