fbpx
Oldal kiválasztása
garancia víztisztító

Víztisztító tudásbázis

 

Víztisztító rendszereinkkel kapcsolatos kiegészítők, alkatrészek és fogalmak tudásbázisa.
Ebben a részben magyarázzuk el azokat a hasznos fogalmakat, amellyket nem árt ha tud egy víztisztíó tulajdonos, vagy az, aki érdeklődik a víztisztító berendezések iránt.

Többek között megtudhatja, hogy egy víztisztító berendezés miért és hogy épűl fel, valamint azt is, hogy milyen arányszámokkal dolgozik a rendszer.

 

Ozmózis víztisztítás

Ugyan a mindennapokban a ozmózis néven terjedt el a legfejlettebb vízszűrési eljárás, de valóban fordított ozmózisról van szó. Mivel ez egy rendszer, ezért hatékonysága sok paramétertől függhet (a mi rendszeroink már optimalizáltak).
Természetesen mivel ez a legösszetettebb víztisztítási rendszer, ezért sok féltreértés és bizony esetekben félrevezetés is fellelhető. Ezekre ebben a bejegyzésünkben válaszolunk>>

A Wikipedia ezt írja:
A fordított ozmózist elsősorban az ivóvízkezelés során alkalmazzák, ahol zárt technológiai rendszerben, nyomás alatt egy féligáteresztő rétegen (membránon) préselik át a már több lépcsőben előszűrt vizet. A fordított ozmózis során használt membrán vízáteresztő mérete 0,0001 mikron nagyságú, amely így kiszűri a tisztításra szánt vízben lévő szinte összes fizikai és kémiai szennyezőanyagot, valamint a biológiailag aktív szervezeteket is.A fordított ozmózis technológiáját először a haditengerészetnél használták a sós tengervízből történő ivóvíz előállítására. A nyugati világban régóta elterjedt, mint háztartási ivóvíztisztítási technológia is, de ma már a Közel-Kelet tehetősebb országai is így nyerik ivóvizüket a tengerből, sőt, Ázsiában már megjelentek a palackozott RO (Reverse Osmosis) ivóvizek is.A fordított ozmózis az úgynevezett hiperszűrési technológiákhoz tartozik, és egyre jobban elterjed a vegyipari folyamatokban, a kozmetikai- és gyógyszeriparban és olyan más helyeken ahol nagyon nagy tisztaságú víz biztosítása szükséges. FORRÁS: wikipedia>>

 

A felhasználó részéről viszont elég annyit tudni, hogy a szűrési résmérete 0,0001 mikron, tehát az ennél nagyobb anyagok/szennyeződések eltávolításra kerülnek a bemeneti vízből.

Kínálatunkban megtalálható a két legelterjedtebb ozmózis felépítményű rendszer:

Selejt/öblítő víz

A selejt/öblítővíz a fejletebb vízszűrési eljárások velejárója, amivel a megoldottá válik a főszűrő egység (ozmózis membrán, vagy ultraszűrő membrán):

 • hosszabb élettartama
 • bevízkövesedésének  (akár pár perc után is) elkerülése
 • szennyeződések kiöblítése a vízáramból

Ozmózis víztisztító berendezések esetében mindig gondoskodni kell a vízszűrési folyamat közbeni öblítésről, ellenkező esetben a membrán(ok) pát perc után használhatatlanok lesznek, hiszen a 0,0001 mikron résméretű szűrőközeg eldugul.

Ultraszűrő berendezések esetében általában egy mechanikus csapocska gondoskodik az öblítésről, amit 2-3 hetente 1-2 percig kell kinyitni, így kimostani a 0,01 mikronos résméretű ultaraszűrőt.

Selejtvíz arányszámok:

Ez az arányszám azt mutatja meg, hogy mennyi selejtvíz képződik egy bizonyos mennyiségű tisztítottvíz előállítása során. Mértéke sok tényezőtől függ. Ilyen a víznyomás, vízszennyezettség, rendszer telítettség, ozmózis membrán GPD szám, stb…

Elméleti selejtvíz arányszámok a víztisztító rendszereinknél:

Összeségében tehát a selejtvíz megléte a víztisztító rendszer nagyobb hatékonyságát és hosszabb élettartmát szolgálja.

Víztisztító, vízszűrő

Az ivóvíztisztító berendezés egy olyan eszköz, amelyet az otthonokban használnak a csapvíz minőségének javítására. A vízszűrővel tisztított víz sokkal kellemesebb ízzel rendelkezik, mint az eredeti csapvíz, de nem csak az íz javul általa. A szűrő típusától függően a vízszűrő jelentős mértékben képes eltávolítani a klórt, a vasat és a nehezen lebomló nitrátokat, valamint a baktériumokat is. A tiszta víz nem csak jót tesz az egészségnek, de hosszabb élettartamot biztosít az otthoni készülékeknek is.
A víztisztító berendezések különböző szűrőképességekkel és mérettel rendelkeznek, így minden háztartás megtalálhatja a számára megfelelő eszközt.

A vízszűrők javítják az ivóvíz minőségét, támogatják az egészséges életmódot és a környezettudatos magatartást.

GPD szám

Gallon per day, azaz GPD. Ez a szám mutatja meg nekünk, hogy adott vízszűrő egység (jellemezően ozmózis membrán) hány gallon vízet képes maximum magán átengedni egy nap. Ez a szám selejt/öblítővízzel eggyüt értendő.

Minnél nagyobb a GPD érték, annál nagyobb vízátfolyás garantálható.
Az optimalizáltabb működés érdekében minden ozmózis víztisztító rendszerünknél az össz GPD számnak megelelő nyomásrásegítést használjuk a membránok elött.

 

 • Tartályos ozmózis víztisztító esetében 100GPD ozmózis membrán
  Hiszen rendelkezésre áll a puffer/gyűjtő víztartály, ami így felhasználóbarát csapolási sebességet szolgáltat szolgáltat. Ez természetesen csökken a víztartály ürülésével egyenes arányban.
 • Átfolyós (tartály nélküli) ozmózis víztisztító esetében 3 x 200GPD, azaz 600GPD
  Hiszen valós időben kell felhasználóbarát (0,8 liter/percnél gyorsabb) csapolási sebességet garantálnunk.
Ultraszűrés

Az ultraszűrővel ellátott ivóvíztisztító rendszerünk 0,01 mikon méretű UF (ultra filtration) membránt használ. Ez a szűrési résméret már jelentősen túlmutat a vezetékes ivóvíz, vagy a palackozott vizek minőségén.
Alkalmazása azoknak ajánlott, akik kedvező áron szeretnének otthonukba vízszűrő rendszert és/vagy nem szeretnének ozmózis víztisztítást.

Az ultraszűrés a részecskék és makromolekulák nyersvízből történő eltávolítására használható ivóvíz előállítására. A víztisztító telepeken alkalmazott másodlagos (koaguláció, flokkuláció, ülepítés) és harmadlagos szűrőrendszerek (homokszűrés és klórozás) helyettesítésére vagy önálló rendszerként használták elszigetelt, növekvő populációval rendelkező régiókban. A magas lebegőanyag-tartalmú víz kezelésekor az UF-et gyakran beépítik a folyamatba, előkezelési lépésként elsődleges (szűrő, flotáció, szűrés) és néhány másodlagos kezelést alkalmazva. Az UF-eljárásokat jelenleg előnyben részesítik a hagyományos kezelési módszerekkel szemben. FORRÁS: wikipedia>>

Aktív szén

Az aktív szén nagyon sok területen alkalmazott anyag. A ivóvíztisztításban általában kókuszból készűlt aktivált szenet alkalmaznak.
Az aktív szenet a víztisztításban szinte minden víztisztító berendezésben használják, hiszen egyszerű és hatékony. Ismert formái a szűrőkben a granulátum (GAC), valamint a tömbösített (CTO) változat.

Nagyban hozzájárúl a klór és egyéb vegyi anyagok eltávolításához, ezáltal növelni képes a tisztított víz élvezeti értékét. Íz és szagjavító hatásáról is közismert a víztisztításban.

Nagy tisztaságú 100% kókuszdióhéjból előállított aktívszenet alkalmazunk a víztisztító rendszereinkben.

Feladata: minden íz- és szaghatást okozó anyag eltávolítása a vízből. A klórt és a szerves vegyületeket 98%-ban kiszűri. Csökkenti a mechanikai szennyeződéseket.

Kókuszdióhéj alapú, szemcsés szerkezetű aktívszén (GAC=Granular Activated Carbon). Fő feladata a klór és vegyületeinek kiszűrése, a szerves vegyületek 98%-át eltávolítja a vízből. Kiszűri a vízből az elszíneződést okozó lebegőanyagokat (pl. homok, iszap, rozsda), a kellemetlen szag- és íz anyagokat. Eltávolítja a szerves anyagokat, mérgeket (pl. oldószereket, aromás szénhidrogéneket, fenolt, benzolt, stb.), a trihalometánokat és a trihaloetilént, valamint csökkenti a vastartalmat a vízben.

Mechanikai szűrő

Látható, vagy lebegőanyag szűrőknek is szokták őket nevezni.
Az ivóvíztisztító rendszerekben általában 5 és 1 mikronos mechanikai szűrőket használnak.
Ez egy víztisztító rendszer esetében, ahol ozmózis, vagy ultraszűrést alkalmazunk, azért fontos, mert ezek a mechanikai szűrők elő szűrik a „nagyobb” keresztmetszetű szennyeződéseket a főszűrő elött. Ha nem alkalmaznánk ilyen előszűrést, akkor a sokkal kissebb résméretű membránok (UF:00,01; Ozmózis: 0,0001 mikron) eldugulnának a csőhálózatból esetélegesen kioldódó daraboktól.

Tehát a mechanikai szűrők mentesítik és kímélik a főszűrőket attól, hogy nagyobb résméretű szennyeződésekkel találkozzanak, amellyek esetleg nagyobb kárt tudnának bennük okozni.

Nyomás rásegítés

víztisztító nyomásrásegítő motor

víztisztító nyomásrásegítő motor

A nyomásfokozó pumpa fokozza és folyamatosan a megfelelő szinten tartja a víznyomást a víztisztítóban, ezáltal biztosítja a hatékony szűrést a túl alacsony vagy ingadozó hálózati víznyomás esetén is.
Működését esetünkben alacsony és nagynomású kapcsoló, valamint SOLENOID szelep és vezérlő egység kezeli.

A megfelelő nyomásrásegítés használatával az ozmózis membránoknak ideális környezetet teremtünk a minnél optimálisabb működéshez, hiszen a 0,0001 mikronon történő átpréselődéshez nagyobb az optimális nyomás, mint a szolgáltatott vezetékes vízé.
Így kevesebb selejt/öblítővíz hányad és gyorsabb tartálytöltődést is tudunk érni a tartályos ozmózis víztisztító rendszer esetében. Természetesen az extra erős nyomásrásegítás az ozmózis membránok elött az átfolyós ozmózis víztisztító rendszerek esetében alap követelmény.

Víztartály

víztisztító víztartály

víztisztító víztartály

Gumimembrános, műanyag víztartály RO (fordított ozmózis) elvén működő víztisztítókhoz. A víztartály jól alkalmazható a fordított ozmózis elvén működő rendszerekben.

Max. vízkapacitás: 6 liter

A víztartály az élelmiszeriparban használatos, FDA (USA, Élelmiszer és Gyógyszerhatóság) által elfogadott alapanyagokból készült, NSF és CE minősítéssel rendelkezik.

Külső bevonat: stabil műanyag
Belső bevonat: polipropilén

Csapolási sebesség

Ez az a sebesség liter/percben kifejezve, ami megmutatja, hogy a tisztavíz csapocskából mekkora mennyiséget (litert) tudunk vételezni.

Víztisztító rendszereink az alábbi maximum csapolási sebességekre képesek:

 • Ultraszűrős víztisztító rendszer: 2 liter/perc
 • Tartályos ozmózis víztisztító rendszer: 1,4 liter/perc megindulási, ami folyamatosan csökken a víztartály ürülésével arányosan
 • Átfolyós ozmózis víztisztító rendszer: 1-1,2 liter/perc folyamatosan
SOLENOID szelep

Elektromágneses szelep, ami nagy pontossággal végzi a vezérlő egység utasításait.

Energizálás

Az AIFIR egység egy olyan termék, amely 26 féle kerámia granulátum (szemcse) keverékéből áll, amely olyan ásványi oxidokkal van még kiegészítve, mint például szilíciumdioxid, alumíniumoxid stb. Ezen anyagok együttes keveréke bocsátja ki a FIR-t (infravörös sugarakat). A biokerámia betétet 1600 C°-os hevítéssel kezelik, amely lehűlést követően képes a FIR-t kibocsátani. A FIR rezonanciát okoz a vízmolekulák között. Ez ionizálja és aktiválja a vízmolekulákat a sejtekben és a vérben, ezáltal javítva vérkeringésünket és az egészségi állapotunkat.

A víz molekulák elhaladnak az üvegcsőbe helyezett kerámia golyók előtt, melytől felveszik a fent említett rezgéseket. (Nincs közvetlen érintkezés a golyók és a víz között.) Az energetizált vízmolekulák felszívódnak a szervezetünkben és kifejtik jótékony hatásukat!

A bio-keramikus patron alapja az FIR (Far-infra-red rays) fény, ami azt jelenti, hogy „távoli infravörös sugarak”. E technológiának a beceneve „light of life”, avagy az „élet fénye”. A folyamat laboratóriumban tesztelt és végfelhasználók által bizonyított.

következőképpen hat a szervezetünkre:

– Aktiválja a víz részecskéket
– Növeli a víz Oxigénszintjét
– Segíti lebontani a zsírokat, vegyi és méreganyagokat a véráramból
– Csökkenti a test savtartalmát
– Javítja az idegrendszeri folyamatokat.

Ásványosítás / visszasózás

A visszasózó egység a tisztított vízbe ásványi anyagokat juttat vissza. 

Az ásványi anyag visszapótló az alábbi ásványianyagokkal tölti fel a tisztított vizet:

 • Kalcium (Ca2+): 26,4 mg/l
 • Magnézium (Mg2+): 20,1 mg/l
 • Nátrium (Na+): 1,3 mg/l
 • Kálium (K+): 0,7 mg/l
 • Hidrokarbonát (HCO2-3): 30,6 mg/l
 • Karbonát (CO2-3): 2,51 mg/l
 • Szulfát (SO2-4): 12,4 mg/l
 • Klorid (Cl-): 5,0 mg/l

A visszasózás mértéke nagymértékben függ a kifolyó víz nyomásától, tehát ha lassabban engedjük ki a tiszta vizet, akkor magasabb ásványi anyag tartalma lesz a víznek, míg ha gyorsabban, akkor alacsonyabb.

Konzol

Az a stabil alap, amire felépítjük a víztisztító rendszereinket.

Vízbekötés

vízbekötés

vízbekötés

Elzáró csappal ellátott, fém bekötő-elosztó csatlakozó idom. Az idom a pult alá szerelendő víztisztítók leágazásának vízhálózatra (sarokszelepre) történő csatlakoztatásához használható. Ez a bekötés biztosítja a víztisztító rendszer vízellátását.

Ozmózis membrán

TLC (Thin Layer Composite=vékony réteg összetétel), Filmtec alapanyagú RO membrán szűrő fordított ozmózis elvén működő háztartási víztisztítókhoz. RO membránházakban alkalmazható.

Résméret: 0,0001 mikron

Mit távolít el a vízből? 0,0001 mikronnál nagyobb szennyeződéseket a vízből.

Vezérlés
átfolyós ozmózis víztisztító vezérlője

átfolyós ozmózis víztisztító vezérlője

Ennek az egységnek a feladata a víztisztító rendszer teljeskörű vezérlése és optimális működtetése.
A vezérlés működését elősegíti a nyomásérzékelők és SOLENOID szelepek. Ez az egység ellenörzi a viszsivárgás érzékelőt is.

Karbantartási időszak / szűrőbetét csere

Egy vízszűrő egység kapacitása a bemeneti víz minőségétől és annal mennyiségétől függ. Természetesen összetettebb rendszerek esetében egyéb paraméterek is jellemzőek lehetnek (nyomás, telítettség, stb…) Az összes paraméter közűl a megtisztíandó víz minőség nyomja a legtöbbet a latba. Még vezetékes víz esetében sem lehet pontosan tudni, hogy adott pillanatban milyen minőségű víz áll rendelkezésre, pláne akkor, ha esetlegesen csőtörés, vezeték mosatás, vagy egyéb vízminőség módosító esemény valósúl meg.

Mivel víztisztító rendszereink felül vannak méretezve, ezért évente egyszer (lakossági felhasználás esetén) kell lecserélni az adott vízszűrő és vízzel érintkező egységeket. Közületi felhasználás esetén alap esetben évente kétszer kell cserélni a szűrőbetéteket.

UV-C fertőtlenítés

Az UV lámpa feladata: a víz sterilizálása. Az UV lámpa semlegesíti a vírusok és baktériumok 99,9%-át.

uv_lampa_beszerelese

uv_lampa_beszerelese

UV (ultraibolya) sugárzásról röviden:

Az ultraibolya sugárzás elektromágneses sugárzás, mely a természetes napfény spektrumában található meg. Meghatározott hullámhossz tartományban az ultraibolya sugárzás erős fertőtlenítő hatással rendelkezik. A fertőtlenítésre használt kisnyomású higanygőzlámpák teljesítménymaximuma 254 nm. Ez a fajta fertőtlenítés nem kémiai, hanem fizikai úton hatástalanítja a mikroorganizmusokat. Az UV sugárzással történő fertőtlenítés során nem képződnek egészségre ártalmas melléktermékek. A fertőtlenítés hatékonysága nem függ a kezelésre kerülő víz pH értékétől. Az UV-C lámpa használata során a csapolt víz hőmérséklete megnövekszik! Amennyiben ez zavaró, akkor a tisztított víz „kiengedésével”, vagy kancsóba előre csapolással tudjuk ezt mérsékelni.

Az UV-C egység nem használt időszakokban (esete, elutazáskor) kihúzható az áramforrásból.

Szivárgás érzékelő

Ozmózis víztisztító rendszereinknél elektromos vízszivárgás érzékelő van, ami jelet ad esetleges szivárgás esetén a vezérlő egységnek. A vezérlő egység ez után a víztisztító rendszert működését megállítja.
Ebben az esetben értesíteni kell az ügyfélszolgálatot!

TDS érték

(TDS = Total Dissolved Solids = az összes oldott anyag mennyisége)

A TDS-mérés során a szárazanyag-tartalom egysége a ppm.

A nagyobb vezetőképesség magasabb oldottanyag-tartalmat jelent.

 • A csapvíz vezetőképessége rendszerint 250 – 900 ppm,
 • az ásványvizek vezetőképessége fajtától függően: 300 – 1500 ppm,
 • a tisztított vízé 5 – 80 ppm. (ozmózis víztisztítók esetében amit még pluszban ásványosítunk, így a csapolási ppm érték ennél magasabb)
Átfolyós rendszer

Az átfolyós, vagy átfolyós rendszerű víztisztító meghatározás csak ozmózis ivóvíztisztítók esetén elétszerű. Az átfolyós jelzővel arra utalunk ezeknél a berendezéseknél, hogy nincsen víztartály, ami a felhasználás elött puffereli (tárolja) a megtisztított ivóvizet, hogy felhasználóbarát cspolási sebességet kaphassunk.

Az átfolyós rendszerű víztisztító esetében legalább 400GPD membrán összkapacítással kell rendelkezni. A mi átfolyós rendszerű ivóvíztisztító rendszerünk 600GPD összakapacítású membránt tartalmaz.

VELÜNK BISZTOSRA MEHETSZ

 

Annyira erős garanciákat vállalunk, ami egyedülálló a területen. Ezt csak azért merjük bevállalni, mert biztosak vagyunk abban, hogy a gondosan megtervezett rendszereink és szolgáltatásunk nálad is maximálisan teljesítik az elvárásokat.
Mivel vállaljuk ezeket a garanciákat, ezért te a legnagyobb biztonságban érezheted magad. Te semmit sem kockáztatsz!

 

Éves karbantartás

Mi figyelmeztetünk az aktuális karbantartásra. Neked nem kell semmilyen időpontot megjegyezned.

Teljes körű garancia!

Garanciát vállalunk az egész rendszerre! Ha problémád adódik, bízd ránk! Nekünk fontos a kényelmed!
Nincs kiszállási díj és alkatrészköltség az ügyfeleinknek.

Nincsenek egyéb költségek

Berendezéseinkhez folyamatosan kedvező áron lehet hozzájutni.