fbpx
Oldal kiválasztása

Mostanában egyre népszerűbbek a vízlágyító berendezések, hiszen sok ingatlan esetében zavaró problémát okoz a vízkő jelenléte. Igaz, ami igaz, nem néz ki jól a vízkő kicsapódása és még a berendezéseket is károsíthatja. A lágyabb víz megnövelheti a kazánok, mosógép, mosogatógép élettartamát és a fittingeknek is előnyös lehet. Mind emellett érdemes megemlíteni, hogy az ingatlanban lévő csővezetékek sem fognak el szűkülni, mármint a vízkő következtében.
Ezek tudatában belátható, hogy valóban hasznos kiegészítői lehetnek egy háztartásban.

Ebben a bejegyzésben bemutatjuk, hogy hogyan működnek a vízlágyító berendezések és természetesen azt is, hogy miért nem érdemes összekeverni a víztisztító berendezésekkel.

Így működnek a vízlágyító berendezések.

A vízlágyító berendezések olyan eszközök, amelyek eltávolítják a keményítőért felelős ásványi anyagokat, mint például a kalcium- és magnéziumionok, a vízből. A vízlágyítás többféleképpen történhet, de a leggyakoribb módszer az ioncserés vízlágyítás.

Az ioncserés vízlágyító berendezés egy tartályból áll, amely ioncserélőgyantával van töltve. Az ioncserélőgyanta negatív töltésű és képes a pozitív töltésű kalcium- és magnéziumionokra reagálni. Amikor a kemény víz átfolyik az ioncserélőgyantán, a kalcium- és magnéziumionok lecsapódnak az ioncserélőgyantán, és a helyükre nátriumionok kerülnek.

 

Az ioncserés vízlágyító berendezés a következő lépéseket hajtja végre:

 1. A kemény víz belép a berendezésbe.
 2. Az ioncserélőgyantára lépve a kalcium- és magnéziumionok reagálnak az ioncserélőgyantában lévő nátriumionokkal, és elválnak az ásványi anyagok a vízből.
 3. Az ioncserélőgyantára kerülő nátriumionok elvégzik a vízlágyítást.
 4. Az ioncserélőgyantából kikerülő lágy víz áramlik a fogyasztási pontokra, például a csapokra, mosogatógépekbe vagy mosógépekbe.

Az ioncserés vízlágyító berendezések időnként újra töltést igényelnek, amikor az ioncserélőgyantákban lévő nátriumionok elfogynak. Az újra töltés során a berendezésbe új ioncserélőgyantát kell helyezni.

Az ioncserés vízlágyító berendezések a leggyakoribb vízlágyítási módszerek közé tartoznak, de léteznek más módszerek is, például a fordított ozmózis, az elektromos desztilláció és a kémiai koaguláció. A legmegfelelőbb vízlágyítási módszer kiválasztása az adott vízminőségtől függ.

 

Mit nevezünk lágy víznek?

A lágy víz olyan víz, amelyben a kalcium- és magnéziumionok (és egyéb ásványi anyagok) koncentrációja alacsonyabb, mint a kemény vízben. A lágy víz meghatározása számos tényezőtől függ, de általában azokat a vizeket tartalmazza, amelyekben a keménységi fok kisebb, mint 60 mg/liter CaCO3. Az ilyen víz általában kevésbé savas, és kevesebb ásványi anyagot tartalmaz, mint a kemény víz.

A lágy víz az általánosan elfogadott meghatározás szerint azokat a vizeket jelenti, amelyekben a kalcium- és magnéziumionok összes koncentrációja kevesebb, mint 75 mg/liter. Azonban a vízlágyítási eljárásoknál a lágy víz meghatározása általában szigorúbb, és általában a kalciumionok koncentrációjától függ. Általában a lágy víz tartalmazhat kevesebb, mint 1 mg/liter kalciumiont, míg a kemény víz tartalmazhat több mint 200 mg/liter kalciumiont.

A lágy víz előállításának számos módja van, beleértve a víz ioncseréjét, az ásványi anyag eltávolítását, az ozonizálást és a fordított ozmózist. A lágy víz hasznos lehet a háztartási készülékek élettartamának meghosszabbításához, az energiafogyasztás csökkentéséhez és a bőr- és hajállapot javításához.

 

Budapest vízkeménysége

Budapest vize kemény, és átlagosan körülbelül 250 ppm kalcium- és magnéziumiont tartalmaz. A pontos mennyiség azonban változhat a város különböző részein, és az évszaktól függően is változhat.

 

A budapesti víz keménységének okai

Budapest vízkeménységének fő oka az, hogy a víz forrása a Kárpát-medencei karsztvidék, amely magas koncentrációban tartalmaz kalcium- és magnéziumionokat. Emellett a budapesti vízművek a felszíni vizek mellett használják a mélyvízkészletet is, amely szintén tartalmazza ezeket az ásványi anyagokat.

 

A vízlágyító előnyei

 1. Tartósabb háztartási készülékek: A kemény vízben lévő magas kalcium- és magnéziumionok tartalom lerakódhat a háztartási készülékekben, például a mosógépekben, mosogatógépekben és bojlerekben. A lerakódások miatt a készülékek hatékonysága csökken, és előbb tönkre mennek. A lágy víz használata segít csökkenteni ezt a problémát, és hosszabb élettartamot biztosít a készülékeknek.
 2. Hatékonyabb tisztítás: A kemény vízben lévő magas iontartalommal szemben a lágy víz sokkal hatékonyabb a mosásban, tisztításban, és az általános tisztításban. A lágy vízben lévő kevesebb ásványi anyag nem zavarja meg a tisztítószereket, így azok hatékonyabban dolgoznak.
 3. Takarékosabb energiafelhasználás: A kemény víz lerakódásokat okozhat a háztartási készülékekben, ami megnövelheti az energiafelhasználást. A lerakódások miatt a készülékek hatékonysága csökken, és több energiát kell felhasználni a működésükhöz. A lágy víz használata csökkentheti a készülékek energiafelhasználását, mivel hatékonyabbá teszi a működésüket.
 4. Jobb bőr- és hajállapot: A kemény vízben lévő magas iontartalom kiszáríthatja a bőrt és a hajat. A lágy víz használata segít megőrizni a bőr és a haj hidratáltságát, így egészségesebbnek és ragyogóbbnak tűnnek.
 5. Költségmegtakarítás: A lágy víz használata hosszú távon költségmegtakarítást jelenthet, mivel a tartósabb készülékek és a hatékonyabb energiafelhasználás révén csökkentheti a javítások és az új berendezések költségeit.

Összességében a vízlágyítás számos előnnyel járhat, amelyek hosszú távon segítenek csökkenteni a költségeket és javítani az életminőséget.

 

 

A vízlágyításnak számos érdekessége van

 1. A vízlágyítás már az ókori Rómában is ismert volt, ahol a rómaiak az elsők között alkalmazták a kalcium és magnézium eltávolítását a vízből.
 2. Az első vízlágyító berendezést a 19. században fejlesztették ki, és azóta a technológia jelentős fejlődésen ment keresztül.
 3. A vízlágyítás nem csak a víz keménységét csökkenti, hanem javítja a mosás hatékonyságát, mivel a mosószer hatékonyabban tud dolgozni a lágy vízben.
 4. Az alkalmazott technológiák között az ioncserélő eljárás az egyik leggyakrabban használt, de léteznek más módszerek is.
 5. A vízlágyítás hatékonyabbá teszi az otthoni gépek működését is, mivel a kemény vízben lévő ásványi anyagok lerakódnak a berendezések belsejében, és rövidíthetik azok élettartamát.
 6. Bár a vízlágyítás előnyei nyilvánvalóak, a folyamatnak is vannak korlátai és mellékhatásai. Például az ioncserélő gyanta cseréjének költsége és környezeti hatása, a víz pH-értékének csökkenése, valamint az extra sók, amelyeket a vízlágyító berendezések a vízbe juttatnak.

A vízlágyítás és a lágy víz története számos érdekes és tanulságos történettel rendelkezik. Íme, néhány érdekes példa:

 1. Az első vízlágyító berendezés kifejlesztése számos próbálkozás után jött létre. Az első vízlágyító berendezés a kémikus, Charles W. Fritz találmánya volt, azonban az első sikeres vízlágyító berendezést a német Fritz Woulf találta fel 1899-ben. Woulf berendezése használható ioncserélő gyantával dolgozott, amelyet a világ minden táján használnak a vízlágyításra ma is.
 2. Az első vízlágyító berendezést az első világháború után az Egyesült Államokban alkalmazták a katonai bázisokon, hogy megoldják a kemény víz okozta problémákat.
 3. A Coca-Cola vállalat lágy vizet használ a szóda gyártására, mivel a kemény víz hozzájárulhat a szóda színének és ízének változásához.
 4. Az Egyesült Államokban számos szervezet és civil csoport küzd azért, hogy a lágy víz hozzáférhetőbbé váljon az emberek számára. Például az „Amerika a Lágy Vízért” nevű nonprofit szervezet azon dolgozik, hogy felhívja a figyelmet a lágy víz fontosságára az egészség és a környezet szempontjából.
 5. A kemény víz hosszabb élettartamú lehet az autóknál, mivel a vízkő megvédheti az autó radiátorát a rozsdától és a korrodálódástól. Ez azonban a vezetési teljesítményt csökkentheti, és a motorokat is károsíthatja.

Ezek csak néhány példa a vízlágyítással és a lágy vízzel kapcsolatos érdekes történetekre. A vízlágyítás és a lágy víz számos területen játszik fontos szerepet az egészség, a kényelem és a környezetvédelem terén, és folyamatosan fejlődik a technológiai fejlesztések és a kutatások révén.

 

 

Mi a különbség egy vízlágyító és egy ivóvíztisztító berendezés között?

Bár mind a vízlágyító, mind az ivóvíztisztító berendezések javítják a víz minőségét, van néhány fontos különbség közöttük.

A vízlágyító berendezések célja a vízkeménység csökkentése, amelyet általában a kalcium- és magnéziumionok jelenléte okoz. Ezek a berendezések különböző eljárásokkal, például ioncserével vagy sóoldattal dolgoznak, hogy kicseréljék ezeket az ionokat nátriumionokra, és így lágyabb vizet eredményezzenek. A vízlágyító berendezések fő előnye a készülékek és a háztartási eszközök tartósságának javítása, mivel a kemény víz ásványi anyagai lerakódhatnak a csöveken és a készülékeken.

Az ivóvíztisztító berendezések célja pedig a víz szennyezőanyagoktól, baktériumoktól, vírusoktól és más káros anyagoktól történő megtisztítása. Ezek a berendezések különböző technológiákat alkalmaznak, például szűrők, reverz ozmózis, stb., hogy eltávolítsák az ilyen káros anyagokat a vízből, és biztonságos, tiszta ivóvizet biztosítsanak. Az ivóvíztisztító berendezések fő előnye az egészséges ivóvíz biztosítása, különösen akkor, ha az otthoni vízforrás szennyezett vagy nem megfelelő minőségű, illetve a felhasználó nem elégedett a szolgáltatott vezetékes víz minőségével és el szeretné kerülni a palackozott vizek vásárlását.

Összefoglalva, a vízlágyító berendezések a vízkeménység csökkentése érdekében működnek, míg az ivóvíztisztító berendezések a víz különböző szennyezőanyagoktól történő tisztítására szolgálnak. A két típusú berendezés célja és működése eltérő, de mindkettő javítja a víz minőségét és fontos szerepet játszik az otthoni kényelem és egészség biztosításában.

Az ivóvíztisztító berendezések többféle szennyezőanyag eltávolítására alkalmasak, és természetes ízű ivóvizet biztosítanak, miközben észszerűbb a karbantartásuk és üzemeltetésük.

Ezért kellene otthonra egy ivóvíztisztító berendezés.

Az ivóvíz minősége változó lehet, minősége függ a forrásától, a víztisztító berendezésektől és a csövektől is. Még akkor is, ha az ivóvíz megfelel a hatósági előírásoknak, az még mindig tartalmazhat szennyezőanyagokat, például klórt, nehézfémeket vagy mikroorganizmusokat.

Azonban a vízlágyító berendezések használata nem mentesít a víz tisztításának szükségességétől. A vízlágyítók csak a keménységét csökkentik a víznek, de nem távolítják el a szennyeződéseket, baktériumokat vagy az egyéb káros anyagokat a vízből. Ezért fontos, hogy a víz tisztítására továbbra is más típusú víztisztító berendezéseket is használjunk.
Az ivóvíztisztító berendezések segítenek eltávolítani ezeket a szennyezőanyagokat, és biztosítják a tiszta és ízletes ivóvizet. Előnyei közé tartozik az egészségesebb ivóvíz, az ízletes ivóvíz és az állandó hozzáférés az ivóvízhez.
Víztisztító rendszerűnk megtisztítja a vizet és eltávolítja a lágyított vízhez hozzáadott nátriumot, így egészségesebbé teszi azt.

Praktikusabb lehet, ha saját ivóvíztisztító berendezést vásárolnak és üzemeltetnek a felhasználók. Ez biztosítja, hogy mindig legyen tiszta és biztonságos ivóvíz otthon, és szakemberrek történő üzemeltetés esetén a karbantartásának megléte és üzemeltetésének helyessége miatt.
Végül, az ivóvíztisztító berendezések hosszú távon pénzt takaríthatnak meg a családok számára, mivel csökkenthetik a palackozott vízre fordított költségeket.

VELÜNK BISZTOSRA MEHETSZ

 

Annyira erős garanciákat vállalunk, ami egyedülálló a területen. Ezt csak azért merjük bevállalni, mert biztosak vagyunk abban, hogy a gondosan megtervezett rendszereink és szolgáltatásunk nálad is maximálisan teljesítik az elvárásokat.
Mivel vállaljuk ezeket a garanciákat, ezért te a legnagyobb biztonságban érezheted magad. Te semmit sem kockáztatsz!

 

Éves karbantartás

Mi figyelmeztetünk az aktuális karbantartásra. Neked nem kell semmilyen időpontot megjegyezned.

Teljes körű garancia!

Garanciát vállalunk az egész rendszerre! Ha problémád adódik, bízd ránk! Nekünk fontos a kényelmed!
Nincs kiszállási díj és alkatrészköltség az ügyfeleinknek.

Nincsenek egyéb költségek

Berendezéseinkhez folyamatosan kedvező áron lehet hozzájutni.