fbpx
Oldal kiválasztása

A víz minden bizonnyal az élet forrása. Mivel azonban olyan kórokozókat tartalmazhat, amelyek súlyos károkat okozhatnak az emberi testben. 

Az Egészségügyi Világszervezet kijelenti, hogy évente több mint 3,4 millió ember hal meg a víz által terjedő betegségekben, ez pedig a betegségek és halál legfontosabb oka a világon (Berman, 2009)Az ezen betegségekért felelős kórokozók vírusok, baktériumok vagy protozoák formájában fordulnak elő, amelyek szabad szemmel nem láthatóak.

Ebben a cikkben a 11 leggyakoribb vízben terjedő betegséget, azok tüneteit és okait ismertetjük, amelyekkel a tisztítási módszerünk használatával is kiküszöbölhető.

A jó hírünk az, hogy a víztisztító rendszerünkkel eltávolíthatóak ezek a kórokozók.

A vírusok olyan fertőző ágensek, amelyek alakja, szerkezete és viselkedése nagyon változatos, és csak akkor replikálódhatnak, amikor egy szervezet sejtjében vannak. Amint egy sejtmag egy vírussal megfertőződik, ez a fertőzött sejt gyors ütemben reprodukálja azonos példányait, azzal a végső céllal, hogy az egész rendszert irányítsa. A vírusok megfertőzhetik az embereket, állatokat, növényeket és akár baktériumokat is.

Az egészséges emberi test immunválasszal generál egy vírusfertőzésre, végül kiküszöböli a vírust. Ezeket az immunválaszokat olyan vakcinák is előállíthatják, amelyek immunitást generálnak specifikus vírusok ellen állítanak elő. Míg a vírusellenes gyógyszerek felhasználhatók vírusfertőzések kezelésére, az antibiotikumoknak nincs hatása a vírusokra.

Norovírus

Betegség: Gastroenteritis (utazói betegség)

Közismertebb nevén Hong Kong Dog, Delhi-has, azték kétlépcsős vagy utazó-betegség, a gastrointeritis évente a nemzetközi utazók 20–50% -át fertőzi.

A norovírus, a vírus, amely évente a becslések szerint 10 millió hasmenést okoz, egy nagyon fertőző betegség, amely megtámadja az emésztőrendszert, és általában fertőzött étleken és vízen vagy fertőzött felületekkel érintkezve terjed.

A vírus, amint a test belsejében van, megbontja az emésztőrendszert, laza széklettel és hasi görcsökket okozva. A belek és a gyomor lángoló érzést, súlyos gyomorfájdalmat, émelygést, hasmenést, hányást és lázat okozva.

A tünetek általában a fertőzés után 12–48 órával alakulnak ki, és 1–3 nap után megszűnnek az illetékes immunrendszer mellett. A vírus valószínű, hogy kiszáradást okoz idősekben és fiatalabb gyermekekben.(CDC, 2018) .

HAV (Hepatitis A vírus)

Betegség: Hepatitis A

 

A Hepatitis A fertőző májbetegség, amely általában a szennyezett ételekben és vízben a széklettel terjed. Azok, akik olyan helyekre utaznak, ahol a Hepatitis gyakori, és nem kezelik megfelelően, sokkal nagyobb a fertőzés kockázata.

A tünetek enyhék, de súlyosak is lehetenk. Általában a fertőzés 2–6 héten belül fordul elő, beleértve fáradtságot, izomfájdalmat, étvágytalanságot, lázat, gyomorfájást, világos színű székletét, sötét sárga vizeletet és sárgás bőrt. Ritka esetekben a Hepatitis A májelégtelenséget és halált okozhat, de gyakoribb időskorúaknál vagy a legyengült immunrendszernél (CDC, 2017) .

Véglények

A protozoák egysejtű eukarióták, amelyek szerves anyagból táplálkoznak, és lehetnek szabadon élők vagy paraziták. Hasonlóak az algákhoz, de túl kicsik ahhoz, hogy mikroszkóp nélkül lehessen őket látni. A paraziták olyan protozoák, amelyek a gazdaszervezet rovására fejlődnek, és általában a székletben élnek. Ellenálló jellegük miatt gyakran élhetnek egy gazdatesten belül, amelyet hosszú ideig észrevétlenek lehetnek.

Cryptosporidium

Betegség: Cryptosporidiosis

 
 

A kriptosporidiozis egy hasmenéses betegség, amelyet egy Cryptosporidium nevű mikroszkópos parazita okoz. Ezt a parazitát egy külső héj védi, amely hosszú időn keresztül lehetővé teszi a gazdaszervezeten kívüli életben maradását, és ellenáll a klórkezelésnek. A „kripto”, emberek és állatok beleiben él, és a széklet útján kerül továbbításra. A kripto rendszer általában úgy kerül átadásra, hogy érintkezésbe kerül a parazitát tartalmazó ürülékkel szennyezett vízzel.

A kriptót az egyik leggyakoribb vízben terjedő betegségnek tekintik az Egyesült Államokban, becslések szerint évente 748 000 eset fordul elő. Noha a vírus általában ivóvízben megtalálható, a szennyezett úszóvíz, a főzött szennyezett étel és a fertőzött emberekkel vagy állatokkal való szoros kapcsolat révén is terjedhet.

A fertőzés leggyakoribb tünetei a gyomorgörcsök, a vizes hasmenés, a hányás, a láz és a fogyás. A tünetek általában 7 nappal a fertőzés után kezdődnek és akár 2 hétig is fennállhatnak. A legyengült immunrendszeresetében valószínűleg súlyosabb és még életveszélyesebb betegségek is kialakulnak (CDC, 2017) .

Giardia

Betegség: Giardiasis

 
 
 

A Giardia egy nagyon fertőző mikroszkopikus parazita, amelyet általában a talajban és a szennyezett emberi ürülékben található. Noha fő terjedési módja szennyezett vízen keresztül történik, jellemzően az élelmiszereken és az egészségtelen felületeken is megtalálható. A Crypto-hoz hasonlóan a Giardia is rendelkezik védőhéjjal, amely lehetővé teszi a szélsőséges körülmények között is a fennmaradását, és toleránsabbá teszi bizonyos fertőtlenítési módszerekkel szemben, mint például a klórozás. 

A Giardiasis, a Giardia által okozott globális betegség. Világszerte a fejlett országokban a felnőttek 2% -át és a gyermekek 6-8% -át fertőzi, és évente mintegy 5000 embert kórházba kerül az Egyesült Államokban.

A gyermekgondozási környezetben élő gyermekek, a nem biztonságos vizet ivók a szabadtéren sokat tartozkodó emberek és a nemzetközi utazók nagyobb mértékben vannak kitéve a Giardia fertőzés kockázatának. A tünetek általában 1–3 héttel a fertőzés után kezdődnek, és magukban foglalhatják fáradtságot, hányást, émelygést, étvágytalanságot, zsíros székletét, hasmenést, puffadást, túlzott gázképződést, hasi fájdalmat és fejfájást (CDC, 2015) .

Baktériumok

A baktérium, egysejtű organizmus, amely egy kolónia részeként él, amelynek száma eléri a több milliárdot. A föld szinte minden területén megtalálhatóak, és sokféle körülménynek és hőmérsékletnek ellenállnak. A baktériumok nem feltétlenül károsak az emberi rendszerre. Valójában több tucat billió mikroorganizmus, amelyek több mint 1000 különböző baktériumfajt tartalmaznakhat, felelősek az emésztőrendszerünk (Gut Microbiota) megfelelő és egészséges működéséért .

A baktériumok rendkívül alkalmazkodóképesek és idővel képesek felépíteni az antibiotikumokkal szembeni rezisztenciájukat. Az ember által az elmúlt években elfogyasztott megnövekedett feldolgozott élelmiszerek miatt az emésztőrendszeri baktériumok alkalmazkodtak mind a szerves, mind a szervetlen anyag felhasználásához táplálékforrásként.

Campylobacter Jejuni

Betegség: Campylobacteriosis

 
 
 
 

Noha a Campylobacter leggyakrabban nyers baromfi fogasztásával terjed, a fertőzött víz, szennyezett étel, az állatokkal való érintkezés és a pasztörizálatlan tej ivása révén is terjedhet.

Elég erős immunrendszer esetén lehetséges, hogy a fertőzés után egyáltalán nem érzékelhetőek tünetek. Azonban azoknak, akiknek immunrendszere legyengült, például AIDS-ben, vérzavarban szenvedőknél vagy kemoterápiában részesülőknél a Campylobacter elszaporodhat a véráramba, életveszélyes fertőzést okozhat.

A betegség tünetei: hasmenés, láz, hasi görcsök és hányás, és általában a fertőzés után 2–5 napon belül kezdődnek.

A Campylobacter-fertőzött 1000 emberből körülbelül 1-nél kialakulhat GBS, egy súlyosabb betegség, amely befolyásolja az immunrendszert.

A legtöbb ember egy héten belül felépül a betegségből, bár a baktériumok több hétig a székletben maradhatnak.

Noha ez a baktérium nem gyakran halálos kimenetelű, a hasmenés négy leggyakoribb oka az egész világon. Évente mintegy 1,3 millió embert érint az Egyesült Államokban, és 550 millió embert érinti világszerte. Ismeretlen okok miatt a Campylobacter fertőzés az elmúlt években növekedett a fejlett országokban (CDC, 2017) .

Legionella

Betegség: Légiós betegség

 
 
 
 
 

A legionáriusok betegsége a Legionella által okozott tüdőgyulladás egy típusa, amelyet édesvízi környezetben, például tavakban és patakokban találtak. Egészségügyi problémává válik, amikor a baktériumok az emberek által készített vízrendszerekbe jutnak, például víztartályokba, pezsgőfürdőkbe, vízvezeték-rendszerekbe, valamint zuhanyfejekbe és csapokba. 35-50  fok közötti vízhőmérsékleten érzi magát optimálisan.

A legtöbb vízi úton terjedő betegséggel ellentétben a légiós betegséget nem közvetlen emberi érintkezés, hanem a levegőben lévő apró vízcseppek vagy permet közvetíti. Az ember megfertőződik, amikor a vízcseppeket belélegzi és azok bejutnak a tüdőbe. 

A Legionella nevét az 1976-os első kitörésből kapta, amikor az amerikai légió-egyezményen részt vevő 2000 ember közül 129-ben fertőződtek meg. A fertőzöttek közül 29 meghalt. Az Egyesült Államokban évente 8000 és 18 000 között jelentettek legiós betegséget. A betegségben szenvedők kb. 10% -a hal meg.

Sok embernek, aki ki van téve a legionella baktériumoknak, előfordulhat, hogy még a betegség sem alakul ki. Vannak olyan kockázati tényezők, amelyek növelik a fertőzés valószínűségét, mint például a kor, krónikus tüdőbetegség, dohányzás és legyengült immunrendszer. A betegség tünetei közé tartozik a köhögés, láz, izomfájdalmak, légszomj, hányás és esetenként hasmenés.

Nincs ismert oltás a betegség ellen. A tiszta vízzel kapcsolatos óvintézkedések, különösen az ivóvízzel, az egyik módja az expozíció megakadályozásának. Fertőzés esetén antibiotikumokra és kórházi ápolásra lesz szükség (CDC, 2018) .

Shigella

Betegség: Shigellosis (dizentériás)

 
 
 
 
 

A dizentériának is nevezett Shigellosis rendkívül fertőző, vízben terjedő betegség melyet a Shigella  baktérium okoz, amely a székletben tenyészik. A fertőzés fertőzött víz fogyasztásakor alakul ki. A gyakori kézmosás hatékony módszer a Shigella terjedésének korlátozására.

A tünetek 1 vagy 2 nappal a baktériumnak való kitettség után kezdődnek, és egészséges immunrendszerrel 5-7 napon belül oldódnak meg. Vannak, akik egyáltalán nem mutatnak tüneteket, de képesek továbbadni másoknak.

A fertőzött emberek láz, gyomorfájás és hasmenés tüneteit mutatják. Nagyobb valószínűséggel betegednek meg kiskorúak, utazók és legyengült immunrendszerrel rendelkezők.

A Shigella baktériumok súlyos szövődményeket okozhatnak, például kiszáradást, végbél vérzést és rohamokat kisgyermekekben. A szövődmények közül a legsúlyosabb a halál a véráram szennyeződése miatt alakulhat ki. Évente a 700 000 haláleset közül a legtöbb halálos kimenetel a fejlődő országokban történik, ahol nagyon kevés vízkezelő program van, és ahol a szennyvízkezelés állandó probléma.

Az Egyesült Államokban évente becslések szerint 18 000 shigellosis-eset fordul elő (CDC, 2018) .

szalmonella

Betegség: szalmonellózis

 
 
 
 
 

Az amerikai tudós, Dr. Salmon felfedezése szerint a szalmonella olyan baktérium, amely a székletben tenyészik, és nyers hús, nyers tojás, gyümölcs és zöldség, valamint szennyezett víz útján terjed. Nagyobb a fertőzés kockázata nemzetközi utazóknál, valamint azoknál, akik madarakkal vagy hüllőkkel foglalkoznak, valamint azok, akiknek bélrendszeri rendellenességei és legyengült immunrendszerrel rendelkeznek.

Az ivóvíz szennyeződik, amikor a vadállatok patakokba és folyókba ürítenek.

Azokban az emberekben, akiknél szalmonellózis alakul ki, hasmenés, hidegrázás, hasi görcsök és láz jelei vannak. A láz akár hét napig is tarthat, és megfelelő hidratációval a legtöbb ember orvosi beavatkozás nélkül gyógyulhat.

Évente az 1,2 millió fertőzött emberből 23 000-re van szükség kórházi ápolásra (CDC, 2018) .

Salmonella Typhi

Betegség: tífusz

 
 
 
 
 

A Salmonella Typhi a baktériumok tífuszot okoznak. Globális szinten évente körülbelül 17 millió fertőzést és 200 000 halálesetet okoz. A Salmonella baktérium alfaja, a salmonella typhi csak az embereket érinti, és a fejlődő országokban gyakrabban fordul elő, ahol rossz a higiénia.

Az Egyesült Államokban évente mintegy 400 tífuszos esetet jelentenek, amelyek 75% -át a nemzetközi utazás okozza.

A szalmonella typhi a belekben és a vérben növekszik, és a fertőzött személy székletével szennyezett vízen vagy életen keresztül terjed. Egy tipikus szennyeződés folyamat az, amikor a talajba eltemetett széklet érintkezésbe kerül egy szoros vízforrással, általában mély kutakkal. Ha a vízellátás szennyezett, akkor az is szennyezi az ételt. A baktériumok több hétig életben maradhatnak vízben vagy akár szárított szennyvízben is.

A tünetek az expozíciót követő 6-30 napon belül bárhol megjelenhetnek, beleértve a 40 fokos láz  hasi fájdalmat, a letargiát, a hasmenést, súlyos fejfájást és rossz étvágyat. Ha nem azonnal kezelik, a tífusz a fertőzött emberek 20% -ánál halálos lehet. Ha olyan országokba utazik, ahol a tífusz rohamos, a megelőző oltás erősen ajánlott (CDC, 2018) .

Vibrio Cholerae

Betegség: kolera

 
 
 
 
 

A Vibrio Cholerae a kolera kitöréséért felelős baktérium. A kolera egy nagyon fertőző betegség, amely az 1800-as években volt elterjedt, amikor még nem működtek megfelelő vízkezelő rendszerek. Bár a kolera manapság ritka az Egyesült Államokban, még mindig elterjedt a rossz szennyvízrendszerrel rendelkező fejlődő országokban.

Az Egészségügyi Világszervezet évente mintegy 150 000 betegség-esetről számol be. Az 1% -os halálozási arány mellett a kolerakezelés az utóbbi években jelentős előrelépést ért el. Ha azonban nem kezelik, akkor a halálozás esélye 60% -ra nő.

A fertőzés leggyakoribb tünetei a hasmenés, kiszáradás, izomgörcsök, gyors pulzus, alacsony vérnyomás, a bőr rugalmasságának csökkenése és a túlzott szomjúság. Megfelelő kezelés nélkül néhány órán belül halál következhet be (CDC, 2018) .

Escherichia Coli

Betegség: Verotoxikus E. Coli

 
 
 
 
 

Az Escherichia Coli, más néven E. Coli néven ismert baktériumtípus, amely az emberek és az állatok beleiben él. Bár a legtöbb törzse az e. az coli ártalmatlan, de néhányuk súlyos károkat okozhat Verotoxic E. Coli formájában, amely mintegy 100 000 embert fertőz, és évente 90 embert öl meg az Egyesült Államokban.

A fertőzés után a tünetek általában az expozíciót követő 3-4 napon belül kezdődnek, és ezek közé tartozhatnak hasi fájdalom, hasmenés, hányás és láz. Az egészséges immunrendszerrel rendelkezők általában 5-7 napon belül gyógyulnak. Kezelés nélkül a legyengült immunrendszerrel rendelkezőknél jelentkezhet dehidratáltság, bélfertőzés, veseelégtelenség és végül halál.

A betegség általában az élelmiszerek nem biztonságos kezelése és a szennyezett víz útján terjed. A rossz higiénia miatt a baktériumok emberekből vagy állatokból átkerülhetnek a vízkörforgásba (CDC, 2018) .

VELÜNK BISZTOSRA MEHETSZ

 

Annyira erős garanciákat vállalunk, ami egyedülálló a területen. Ezt csak azért merjük bevállalni, mert biztosak vagyunk abban, hogy a gondosan megtervezett rendszereink és szolgáltatásunk nálad is maximálisan teljesítik az elvárásokat.
Mivel vállaljuk ezeket a garanciákat, ezért te a legnagyobb biztonságban érezheted magad. Te semmit sem kockáztatsz!

 

Éves karbantartás

Mi figyelmeztetünk az aktuális karbantartásra. Neked nem kell semmilyen időpontot megjegyezned.

Teljes körű garancia!

Garanciát vállalunk az egész rendszerre! Ha problémád adódik, bízd ránk! Nekünk fontos a kényelmed!
Nincs kiszállási díj és alkatrészköltség az ügyfeleinknek.

Nincsenek egyéb költségek

Berendezéseinkhez folyamatosan kedvező áron lehet hozzájutni.