fbpx
Oldal kiválasztása

Ebben a bejegyzésben megosztom azt, hogy én hogy végzek egy RO víztisztító beszerelést. Esetünkben egy tartályos fordított ozmózis víztisztító berendezésről van szó.
Mivel ez a legkellendőbb víztisztítónk, mert ár/érték arányban verhetetlen és otthoni használatra ideális, ezért érdemes látnod, hogyan zajlik egy ilyen folyamat.

Pontosan tudom, hogy mekkora utánajárás szokta megelőzni a víztisztító rendelést. Hidd el, én akarom a legkevésbé azt, hogy Te csalódj! Ezt már csak azért sem engedhetem meg, mert olyan egyedi garanciákat vállalok, amit szinte senki más. Tehát nyugi, Te biztosra mehetsz.

Nulladik fázis – tájékoztatás, időpont egyeztetés

Ennél az esetnél tulajdonképpen nem is volt különösebb kommunikáció, csupán egy visszahívást kért az ügyfél. Meg is lepődtem, mert csak egy kérdést tett fel, ami az éves átalánydíjjal van összefüggésbe, utána már le is adta a rendelését.
Természetesen még megkérdeztem pár sajátosságot a beszerelési helyről (áramellátás, mosogató pult, elhelyezkedés, stb…), de tulajdonképpen már rögzíthettem is a megrendelést és időpontot egyeztettünk.

Első fázis – összeállítás, tesztelés

Megboldogult kezdő koromban vittem csak ki úgy fordított ozmózis víztisztító rendszert, hogy nem teszteltem le. Ma már ilyen hibát nem vétek több okból sem:

 • A tesztelést meg kell előznie az összeállításnak.

  Értelemszerűen, hiszen nincs mit tesztelni, ha nincs kész az, amit tesztelni szeretnék. Még az extra kiegészítők (UV lámpa, kiegészítő egységek, stb…) felhelyezése is közel 1 órát vesz igénybe, amit a felhasználási helyen töltött időből lehet megspórolni. Az ügyfél nem azt érzékeli, hogy a technikus szöttyög, hanem lendületes ütemben a beszerelést végzi.
  Tehát időt takarítunk meg az ügyfélnek (azaz nem veszünk el belőle többet a szükségesnél).

 • A tesztelési folyamat közben feltáródnak olyan hibák, amik jó, hogy nem az ügyfélnél táródnak fel.

  Lehetnek gyengébb illesztések, rosszabb tömítések, amik csak egy idő után látszódnának. Mivel nem tudok beköltözni az ügyfél mosogatója alá legalább 24 órára, ezért ezt a tesztet még az elött elvégzem.
  Igen, legalább 24 órán keresztül tesztelve van a víztisztító berendezés! Ebből nem engedek, hiszen nincsen nagyobb blama, mintsem valahova visszamenni esetleges vízszivárgás miatt. Jó-jó, az ügyfél megértő, de nekem kellemetlen (igen jártam már így és nagyon rosszúl éreztem magam).

 • Vízszűrési minőség ellenőrzése. Start/stop és csapolási sebesség adatok.

  Ezek szerintem a legfontosabb adatok, hiszen ezeket az paramétereket tapasztalja az ügyfél egy fordított ozmózis víztisztító berendezéssel kapcsolatban.
  Azaz, hogy egyáltalán beindul-e a vízszűrés és ha már beindúl meg is áll, amikor meg kell neki. Ez talán vicces lehet, de nincs annál kellemetlenebb, mint mikor egy méregdrága nyomásrásegítő motor üresbe megy, mert akkor hamar tönkre fog menni.
  Itt tehát kapunk egy stop értéket, ami adott értéken belül a jó vezérlést jelzi számomra.
  Valamint mérőedénnyel lemérem a csapolási sebességet is (esetünkben tartály nélkül). Itt a RO membrán áteresztőképességet tesztelem, ami esetünkben víztartályos modell lévén 100GPD.

 • Selejt víz arányának és meglétének az ellenőrzése.

  Ez a fordított ozmózisos víztisztításban a legjobb, hogy lemosódik a főszűrő egység (RO membrán). Ha ez nem működne jól, akkor nem sokáig működne a berendezés, mert bedugulna.

 • Íz és szagkontroll.

  Bizony, meg is kóstolom és szaglászom a megtisztított vizet.

Ha ezekkel készen vagyok, akkor ezen adatok egy részét felvezetem az „ügyféllapra”.
A 24 órás tesztelés amúgy azt is jelenti, hogy a víztisztító rendszer 24 órán keresztül víznyomás és áram alatt van. Alatta színes papaírtörlő azonnal megmutatná az esetleges vízszivárgást.

A tartályos fordított ozmózis víztisztító berendezések esetében a víztartályt természetesen 2x ki is öblítem. Hiszen nem akarom azt, hogy az ügyfél keringőzőn otthon és számolgassa, hogy hányszor kell még leengednie azt a szerencsétlen víztartályt, hogy tudja már inni a tisztított vizet. Ez nem az ő dolga, hanem az enyém.

Második fázis – összepakolás

Minden beszerelés más és más. Persze vannak közös pontok (ugye a víztisztító), de lehetnek egyedi igények. Hosszabb vezeték, „T” elosztó, hosszabb vízcső, mélyebb pult, konyhaszekrény átfúrás, körkivágó, stb…
Ezekhez az eltérő igényekhez természetesen eltérő szerszámozottsággal, kiegészítőkkel és alkatrészekkel kell nekivágni az ügyfélhez indulással. Gondolj bele, hogy elég kellemetlen lenne Debrecenben szembesülni azzal, hogy nincs nálam valami, ami a beszereléshez elengedhetetlen. Nagyon nem lenne vicces és költséghatékony.
Természetesen ellenőrizve vannak a szerszámok és nagyfényű lámpa akkumulátorainak feltöltöttsége is. Elárulom, nyáron még akkus ventilátor is van nálam.

Ha ezt ellenőriztem, csak akkor teszem egy speciális dobozba magát, a víztisztító rendszert, amit ledugóztam a be és kimeneteleinél.
Ez így mehet is be a kocsiba.

mosogató tálca

Harmadik fázis – megérkezés

Itt természetesen nem ecsetelném, hogy maximálisan törekszem a pontos megérkezésre. Ez természetes, mint ahogy az is, hogy a cipőmet leveszem az ajtóban.
Ez után viharzom a munkaterületre és szemrevételezem a lehetőségeket a víztisztító beszerelésével kapcsolatban. Itt elmondja az ügyfél, hogy mi az elképzelése (ha van valami speciális igény) és én is elmondom, hogy mit és hogyan lehetséges ebből megoldalni.
Nagy általánosságban elmondható, hogy az esetek 99%-ban be tudom szerelni a víztisztító rendszert. Egyszer futottam csak lyukra, amikor annyira nem volt rugalmas az ügyfél, hogy nem akart lemondani a szemeteskukáról a mosogató alatt és nem engedte, hogy megfúrjam a konyhabútort.

víztisztító vízbekötés

Negyedik fázis – vízbekötés

Talán ez a legrizikósabb rész, ezért is kezdem ezzel. Na meg azért, hogy ha ezzel kezdem, akkor több időm van ellenőrizni a helyes működést és szivárgás mentességet. A vízbekötés ugyanis az a szakasza a beszerelésnek, ahol hálózati víznyomás van. Ha itt valami gond adódik, az nagy nyomáson fog történni.
Ezért használok pluszban a gumi tömítések alá klingerit alátéteket és Loctite csőmenettömítő anyagokat.

Ezen kívül olyan golyós elzáró golyóscsapot építek be, ami sokkal jóbb minőségű, mint a megszokott gyári alkatrészek (azok érthetetlen módon gyakran elkezdenek rozsdásodni).

Ha elkészültem az így létrehozott „T” víz leágazással, akkor azt folyamatosan ellenőrzőm magas fényerejű lámpával. Ez a fény folyamatosan a vízbekötésre van irányítva. Így elég időm és rálátásom nyílik folyamatosan ellenörizni ezt a részt.

selejt öblítővíz lefolyó bilincs

Ötödik fázis – selejt/öblítővíz elvezetés

Néha az IKEA lefolyók megtréfálnak, de megoldom a helyzetet. Csak akkor van gond, ha végig flexibilis borda van, hiszen ott nem áll rendelkezésre olyan egyenletes felület, ahova szakszerűen lehetne rögzíteni és szivárgásmentesen felszerelni az öblítőágat. Nem szabad elfelejteni, hogy azért itt is víz jön.

A lefolyó bilincs belsejébe szivacsos anyag biztosítja a vízhatlan zárást. Már lyukra fúrva helyezem be a lefolyós csövet, majd nyomatékra csavarozom kétoldalt a tökéletes biztonságért.

víztisztító tisztavíz csaptelep beszerelés

Hatodik fázis – tisztavíz csaptelep befúrása

Meg tudok fúrni gránit őrleményt és rozsdamentes mosogatótálcát. Amennyiben ezek íve és elhelyezkedése nem engedi, akkor a fa konyhapultot fúrom meg. Ezekhez természetesen speciális fúró szárakkal is rendelkezem.

A tisztavíz csaptelep pontos helyét az ügyfél jelöli ki és én megmondom, hogy lehetséges-e. Kitapogatom a mosogató alatti illesztéseket és helyeket annak pontos meghatározására. Ha ezzel készen vagyok, akkor egy speciális jelölővel megjelölöm a maximum 13mm-esfurat középpontját. Ezt természetesen rozsdamentes és őrlemény tálcák esetében előfúrom.

A felső részre tömítéseket és takaró közdarabot teszek (amennyiben van ennyi hely), majd alulról szárnyas egységgel rögzítem a csapot. A hattyúnyak részt természetesen lehet jobbra-balra mozgatni.

víztisztító berendezés bekötés

Hetedik fázis – vezetékezés, összekötés

Ebben a szakaszban történik meg a víztisztító berendezés ki és bemenetei, valamint a telepítési helyen történt bekötési pontok összekötése. Valamint elhelyezésre kerül a RO víztisztító rendszer és esetünkben a víztartály. A vezetékeket próbálom úgy elrejteni, hogy az a mindennapok során ne legyen zavaró.

Itt szerencsém volt, mert kis vezeték behúzással meg tudtam oldani a tűzhely elmozgatásával az áramellátás megoldását. Természetesen van nálam hosszabbító, vezeték „T” elosztó és egyéb dolgok, ami ehhez kell.

tisztavíz csaptelep

Nyolcadik fázis – próbaüzem és első vízrányitás

Ez a legizgalmasabb része. Itt derül ki, hogy hogyan végeztem a munkámat. Magas fényerejű lámpával pásztázom a víztisztító rendszert és a bekötési pontokat is. Hallgatom a hangokat és ellenőrzőm a vezérlést.
Ekkor még picit fura hangok jönnek a berendezésből, mert még levegős, de már lassan megérkezik az első csepp tisztított víz a tisztavíz csapon.

Kilencedik fázis – ellenőrzés, ellenőrzés és ellenőrzés

Ezt sokan nem értik, de nekem szükségem van rá, hogy legalább 5-10 percet eltöltsek még a víztisztító rendszerrel. Megint világítok, hallgatózók, sőt itt már kóstolok is. Többször ellenőrzők le mindent. MINDENT!!! Mivel nem ez az első bekötésem, ezért pontosan tudom, hogy hova kell nyúlnom és mit kell néznem/hallanom.
Amíg nem vagyok tökéletesen elégedett a munkámmal, vagy csak a legkisebb gyanú van bennem, hogy nem 100%-os a bekötés, addig nem hívom az ügyfelet, hogy átadjam a beépített víztisztító rendszerét.

Itt már megtörténik a víztisztító egységek bemosódása és a végeredmény már finom és tiszta víz.

Tizedik fázis – a víztisztító rendszer átadása

Bemutatom az ügyfélnek a víztisztító rendszert és használatát. Elmondom mi van, ha elmennek hosszabb időre és válaszolok egyéb feltett kérdésekre is.
Ez után átadom a névjegykártámat és a lelkére kötöm, hogy ha valami problémát tapasztal, akkor azonnal hívjon.
Az ügyfél aláírásával igazolja a cseppmentes átvételt és megkapja lefűzve a számlával együtt a berendezés és a szolgáltatás adminisztrációját.

Ha minden jól megy, akkor egy év múlva ugyanitt találkozunk, amikor elvégzem a berendezés szűrőcseréjét, karbantartását, fertőtlenítését és felülvizsgálatát (természetesen átalánydíjas szolgáltatás részeként).

Néhány kis plusz ami szerintem alap, mert az ördög az ilyen kis apróságokban rejtőzik.

A beszerelési idő általában 1 óra. Persze lehet ennél több is egy kicsivel. Talán azt mondanám, ha másfél órát vagyok valahol, akkor az már problémás beszerelés volt.
Természetesen nem jelentek be semmiféle plusz költséget a beszerelés alatt. Amennyiben valamilyen plusz eszközigény merül fel (több vezeték, elosztó, hosszabító) azt én biztosítom ingyenesen.
Valamint nem akarok eladni semmit pluszban. Nincs olyan, hogy “van kint a kocsiban” ez meg ez és az neked milyen jó lesz.
A hátamon a szőr fel tud állni az ilyentől!

A következő iratlan szabályokat minden esetben alkalamazom:

 • Nem hagyok zacskót, dobozt, szemetet, szerelési anyagot a helyszínen.
 • Amennyiben szükséges fa anyag fúrása, akkor összeporszívózok (igen, van nálam akkus porszívó is).
 • Nem hallgatok zenét.
 • Nem veszem fel a telefonomat, csak nagyon sürgős esetben és akkor is gyorsan leteszem
 • Nem kéreckedem a WC-re (na jó, idáig már kétszer előfordúlt).
 • Nem kávézom és nem üditőzöm.
 • Nem kókánykodok!
 • Nem beszélgetek és beszéltetem az ügyfelet.
 • Önnállóan és egyedül végzem a munkámat.
 • Tiszteletben tartom, hogy én vagyok a “vendég” és Te vagy otthon.
 • Próbálok a leghalkabban dolgozni. Amennyiben ez nem lehetséges (valamiért), akkor arra előre felhívom a figyelmet.

Tehát törekszem arra, hogy a legkissebb “traumát” okozzam a jelenétemmel az otthonodban. Ez azért csinálom így, mert ezekre én is kényes vagyok és el is várom másoktól, amikor hozzám jönnek munkát végezni.
A víztisztítot működőképesen, ellenőrizve és használatrakészen adom át.

Ez a bejegyzés nem arról szólt, hogy én milyen szuper víztisztító beszerelő vagyok. Ez nem is igaz, hiszen vannak nálam gyorsabbak és ügyesebbek is. Ismerek szakit, aki 30 perc alatt is képes beszerelni. Persze, ha nagyon akarnám, akkor talán nekem is menne, de nem szeretem összecsapni a munkát.
Ez a bejegyzés arról szólt, hogy én hogy dolgozom és készülök fel egy munkára.

Amennyiben Te is szeretnél velem egy jó ivóvíztisztító rendszert beszereltetni, akkor válassz az alábbi berendezések közűl… 

VELÜNK BISZTOSRA MEHETSZ

 

Annyira erős garanciákat vállalunk, ami egyedülálló a területen. Ezt csak azért merjük bevállalni, mert biztosak vagyunk abban, hogy a gondosan megtervezett rendszereink és szolgáltatásunk nálad is maximálisan teljesítik az elvárásokat.
Mivel vállaljuk ezeket a garanciákat, ezért te a legnagyobb biztonságban érezheted magad. Te semmit sem kockáztatsz!

 

Éves karbantartás

Mi figyelmeztetünk az aktuális karbantartásra. Neked nem kell semmilyen időpontot megjegyezned.

Teljes körű garancia!

Garanciát vállalunk az egész rendszerre! Ha problémád adódik, bízd ránk! Nekünk fontos a kényelmed!
Nincs kiszállási díj és alkatrészköltség az ügyfeleinknek.

Nincsenek egyéb költségek

Berendezéseinkhez folyamatosan kedvező áron lehet hozzájutni.