fbpx
Oldal kiválasztása

A tökéletes kerítés sövény kiválasztása sokszor fejtörést okozhat, hiszen számos növényfajta közül választhatunk. Fontos, hogy olyan dísznövényeket válasszunk a kerítéshez, amelyek nemcsak esztétikailag mutatósak, hanem praktikus funkciót is betöltenek – például védelmet nyújtanak az utcáról történő belátással szemben vagy szomszédoktól.

A növények választékát tekintve rengeteg lehetőségünk van: sűrű sövénynövényeket, örökzöldeket vagy éppen lombhullatókat találhatunk a piacon. Az örökzöld kerítés előnye, hogy egész évben megőrzi zöld színét és biztosítja az intimitást. Viszont ne feledkezzünk meg arról sem, hogy mindig figyelembe kell venni az adott terület klímáját és talajviszonyait is.

Kíváncsi vagy további tippekre és tanácsokra? Olvass tovább ebben a bejegyzésben!

 

Kerítés sövény: ideális választás a kerítés mellé

Kerítés sövény: ideális választás a kerítés mellé – ez az, amiről ma szeretnék mesélni nektek. Amikor elkezdtem gondolkodni azon, hogy milyen növényeket ültethetnék a kerítés mellé, nem volt könnyű dönteni. Annyi lehetőség van ugyanis! Aztán rájöttem, hogy a sövénynövények tökéletes megoldást kínálnak erre.

Első lépésben azt kell eldöntenünk, hogy pontosan mit is szeretnénk elérni ezzel a sövénnyel. Például fontos-e számunkra az intimitás és a magánélet védelme? Vagy inkább csak egy esztétikus megoldást keresünk a kerítésünk mellé? Esetleg mindkettőre vágyunk?

Ha már tudjuk, mi célból telepítenénk sövényt a kerítés mellé, akkor bátran nekiláthatunk annak kiválasztásának is. A piacon rengetegféle sövénynövény közül válogathatunk – gondolok itt például az örökzöldekre vagy éppen lombhullatóakra -, így biztosan megtaláljuk majd azt, ami tökéletesen passzol hozzád és otthonodhoz.

Az én kedvencem például egy klasszikus tujasövény, amelyik szinte egész évben zöld marad. Ez a típus tökéletes választás ha intimitásra és magánéletre vágyunk, hiszen jól takarja a kerítést és kíváncsi tekinteteket is távol tart tőlünk. Ráadásul nagyon könnyű karbantartani is: évente csak egyszer-kétszer kell megmetszeni.

De mi van akkor, ha valami látványosabbat szeretnénk? Ilyenkor érdemes lehet például egy színes lombhullató sövényt telepíteni. Itt azért figyeljünk oda, hogy az adott növény milyen gyorsan nő és mennyire igényli a gondozást – vannak ugyanis olyanok, amelyek rengeteg időt vesznek igénybe.

Persze nem árt tudni, hogy ezek a növények esetleg allergiát okozhatnak néhány embernek – ezt mindenképpen vegyük figyelembe! És mielőtt bármit is elültetnénk a kerítés mellé, feltétlenül tájékozódjunk arról, hogy milyen talaj- és fényviszonyokra van szükségük ahhoz, hogy jól fejlődjenek.

Összegezve tehát elmondható: ha jó döntést szeretnénk hozni a kerítés mellé ültetett sövény kapcsán, érdemes alaposan átgondolni vágyainkat és igényeinket. Így aztán garantáltan megtaláljuk majd a tökéletes növényt, amelyik nem csak szépíti otthonunkat, de praktikus is!

 

Növények választék: különböző fajták és típusok

Ha például intimitást vagy védelmet szeretnénk biztosítani otthonunk számára, akkor érdemes magasabbra növő fajtákat választani. Ilyenek lehetnek például a ligetszépe (Ligustrum), mely gyorsan nő és sűrű lombozattal rendelkezik; vagy éppen az örökzöldek között található tuja (Thuja), ami télen sem veszti el leveleit.

Másik fontos szempont lehet az esztétika: sokak számára fontos ugyanis, hogy nem csak hasznos legyen a sövényünk, hanem mutatós is. Ebben az esetben már többféle formát és színt tartalmazó növények közül választhatunk, mint például a madárbirs (Berberis), amelynek tarka levelei igazán látványosak. De mi lenne, ha egy kicsit másképp gondolkodnánk? Miért ne lehetne virágzó sövényünk is? Gondoljatok csak bele: egy színpompás rózsasövény nemcsak gyönyörű, de még illatos is!

Azt sem szabad elfelejteni, hogy minden növény más és más igényekkel rendelkezik. Fontos tehát már a vásárlás során tájékozódni arról, milyen termőhelyet kedvel az adott fajta – van-e elég napfénye annak a résznek a kertedben, ahová tervezed ültetni őket? Egyes növények ugyanis jobban bírják az árnyékot vagy éppen az erős napfényt – ez alapvető fontosságú információ lehet akkor, amikor több típus közül szeretnénk választani.

Rengeteg lehetőség áll előttünk sövénynövények terén: legyen szó magasságról, formáról vagy éppen virágzási időszakról. Azonban mindenképp érdemes jól megfontolni döntésünket és utánajárni az adott fajta igényeinek, hiszen csak így lehetünk biztosak abban, hogy a kertünkben megtalálja majd a helyét és évekig gyönyörködhetünk benne. És végül, de nem utolsó sorban ne feledjük el: egy sövényt ápolni és gondozni is kell – ez pedig időt és energiát igényel!

 

Dísznövények kerítéshez: esztétikus megjelenést biztosítanak

A múlt hétvégén úgy döntöttem, hogy eljött az ideje a kertem kerítésének feldíszítéséhez. A célom az volt, hogy esztétikus megjelenést biztosítsak a számára, így rögtön arra gondoltam, hogy milyen dísznövényeket ültethetnék a kerítésem mellé. Hiszen egy szép sövény vagy virágos növények igazán feldobhatják a környezetüket és kellemes hangulatot teremthetnek.

Elkezdtem tehát keresgélni az interneten és hamar rájöttem, hogy rengeteg lehetőség közül választhatok. Egyik oldalról azt ajánlják például, hogy válasszunk lombhullató vagy örökzöld sövénynövényeket – mint például tuját vagy ligustert -, hiszen ezek kitűnően alkalmasak arra, hogy takarjanak és védjenek egyszerre. Más helyeken pedig olyan virágos dísznövények mellett érveltek amelyek nemcsak gyönyörű látványt nyújtanak de akár még méheket is vonzanak kertünkbe – ilyen például a levendula vagy éppen az orgona.

Ekkor jutott eszembe egy korábbi beszélgetés barátommal, aki szintén nemrég rendezte be saját kertjét. Ő már jó ideje foglalkozik növényekkel és nagyon jól ismeri őket, így úgy gondoltam, hogy megkérdezem tőle: milyen dísznövényeket ültethetnék a kerítésem mellé? Ő azt javasolta, hogy a legjobb választás valószínűleg egy kombináció lenne örökzöld sövénynövényekből és virágos dísznövényekből.

Végül hosszas mérlegelés után arra jutottam, hogy nekem is ez tetszik a legjobban. Így tehát elhatároztam, hogy pár sor tuja mellett helyet biztosítok néhány levendula bokornak is. Mint kiderült ez volt az igazi nyerő kombináció! A tuja sűrű zöld lombja remekül takar és véd egyszerre – ráadásul az örökzölde miatt télen sem kell attól tartanom hogy meztelennek hat majd -, míg a levendula gyönyörű színével és illatával egész évben feldobja kertemet.

Nagyon elégedett vagyok ezzel az eredménnyel és bár még csak rövid ideje állnak ott dísznövényeim de máris rengeteg pozitív visszajelzést kaptam a szomszédoktól és az arra járóktól egyaránt. Szóval ha valaki esztétikus megjelenést szeretne biztosítani saját kerítésének, csak ajánlani tudom ezt a módszert!

 

Sűrű sövénynövények: tökéletes takarás és védelem

A kerítés mellé ültetett növények nemcsak esztétikai szempontból értékesek, hanem védelmet is nyújtanak a kíváncsi tekintetek elől. Így hát miért ne választanánk sűrűbb növényfajtákat erre a célra?

Az egyik fő ok, amiért sokan ilyen döntést hoznak, az intimitás biztosítása. Ki ne szeretne pihenni vagy grillezni a saját kertjében úgy, hogy közben senki sem leskelődhet rá? Egy jól megválasztott sűrű sövény segíthet abban, hogy teljes magányunk legyen otthonunkban anélkül, hogy bezárva éreznénk magunkat.

A másik fontos tényező pedig a védelem. A kerítés melletti növényzet akadályozhatja az illetéktelen behatolókat abban, hogy könnyedén átlépjék az ingatlan határát. Ilyenkor célszerű olyan fajták közül válogatni, amelyek tüskések vagy sűrű ágrendszerrel rendelkeznek. Gondoljunk csak a tüskés bokrokra, mint a tiszafára vagy az örökzöld loncra – ezek nemcsak szépek, hanem hatékony védelmet is nyújtanak.

De vajon melyik sövényfajtát érdemes választani? Nos, itt több tényezőt is figyelembe kell vennünk, például azt, hogy mennyi időnk és energiánk van a gondozásukra. Ugyanis egyes növények igényelnek rendszeres metszést és karbantartást ahhoz, hogy megőrizzék formájukat és sűrűségüket. Érdemes tehát olyan fajtákat választani, amelyek könnyen tarthatók és kevésbé igényesek.

Az időjárásnak való ellenálló képesség szintén fontos szempont lehet a választásnál. A magyar klímának kitett sövénynövények közül érdemes olyanokat keresni, amelyek jól bírják a hideget és az esőt is. Az örökzöldek jó választásnak bizonyulhatnak ebben az esetben is.

Egy jól megtervezett sűrű sövény jelentős előnyöket nyújt a kerítés mellé ültetve. Intimitást, védelmet és esztétikai értéket is hozzáadhat otthonunkhoz – csak rajtunk áll, hogy melyik fajtát választjuk erre a célra.

 

Örökzöld kerítés: hosszú távú zöld látványteremtő opció

Az örökzöld kerítés igazi hosszú távú zöld látványteremtő opció. Nem is olyan régen találtam rá erre a megoldásra, amikor sövényeket kerestem a kertünkbe, hogy egy természetes határt alakítsak ki. Aztán rájöttem, hogy az örökzöld kerítés sokkal jobb választás lehet számomra.

Elsősorban azért döntöttem mellette, mert egész évben tartja a színét és formáját, így télen sem kell lemondani a zöld látványról. Milyen jó érzés volt azt látni, hogy még hóesés közepette is élvezhettem ennek az élettel teli növénynek a látványát! Persze nem csak esztétikai előnyök vannak: ezek a növények remekül védenek a zajoktól és az utcai por ellen is.

Arra gondoltam, mi lenne ha mindezek mellett még madaraknak és más állatoknak is otthont nyújtana? Az örökzöldek tökéletes menedéket biztosítanak nekik – sőt, néhány fajta virágait beporzó rovarok számára is vonzó. Így nem csupán saját magamnak teremtek gyönyörű környezetet, hanem segítek megőrizni a környezeti egyensúlyt is.

Egy másik előnye az örökzöld kerítésnek, hogy viszonylag kevés törődést igényel. Persze oda kell figyelni rá és időnként meg kell nyirbálni, de nem annyira intenzív munkát igényel, mint például egy fűszerkert fenntartása. Ráadásul a sövény meglehetősen gyorsan növekszik, így hamar elérhetjük a kívánt magasságot és sűrűséget.

Az örökzöld kerítés telepítésekor fontos odafigyelni a választott növények igényeire: van, amelyik több fényt vagy vízigényesebb, mint mások. Érdemes ezeket előre átgondolni és utánajárni, hogy milyen talajon érzik jól magukat. Szerencsére ebben rengeteg információ áll rendelkezésünkre az interneten. Ha pedig mégsem szeretnénk egyedül belevágni a projektbe vagy bizonytalanok vagyunk választásunkban, mindig kérhetünk szakember tanácsát is.

 

Gyorsan növekvő sövényfajták: rövid idő alatt eredményes álca

Azt hiszem, sokan egyetértenek velem abban, hogy a sövénynövények kiváló választás lehetnek a kerítés mellé. És miért is ne lenne ez így? Számos előnnyel járnak: amellett, hogy természetes hatást kölcsönöznek az udvarnak, még védelmet is nyújtanak a külvilág zavaraival szemben. Most pedig beszéljünk egy kicsit arról, hogy melyik sövényfajták nőhetnek gyorsan és biztosítanak rövid idő alatt eredményes álcát!

Az első fajta, ami eszembe jut ebben a témában az ún. fagyal (Ligustrum). A fagyal igazán gyors növekedésű sövénynövény; évente akár 60-90 cm-t is megnőhet! Ez azt jelenti, hogy ha ma elülteted, már néhány hónapon belül komolyabb magasságokat érhet el – és ennek köszönhetően hamar megbújhatsz mögötte az utca elől. Ráadásul nagyon könnyű gondozni: csak időnként kell visszametszeni és máris élvezheted a látványt.

Másodikként említhetném meg a tuja (Thuja) csoportot. A tuja úgyszintén igen népszerű választás sövénynek, és a fajtáktól függően igen gyorsan növekedhet. A Smaragd tuja például évente 30 cm-t is képes növekedni, ami azt jelenti, hogy néhány év alatt már szép zöld falat alkot a kerítés mellett. Ráadásul az örökzöld lombozatának köszönhetően egész évben élvezheted a zöld látványt és nyugalmat.

Ha valami különlegesebbre vágysz, akkor érdemes elgondolkodni a babér (Laurus nobilis) használatán is. A babér igazi mediterrán hangulatot áraszt magából, és bár nem annyira gyors növekedésű mint az előző kettő, de még mindig elégedettek lehetünk vele: egy szezon alatt kb. 20-25 cm-t is megnőhet! És ha ehhez hozzávetjük azt is, hogy finom illata van és ízesíteni is lehet vele az ételeket – nos, akkor egyszerűen csak nyert ügyünk van!

Végül pedig megemlíteném még a közismert puszpáng (Buxus) fajtát is. A puszpáng ugyan nem annyira gyors növekedésű mint a többi említett növény – csupán 10-15 cm-t tesz meg egy év alatt -, de a lassú növekedésének köszönhetően nagyon sűrű és kompakt sövényt alkot, ami tökéletes álca lehet a kerítés mellett. Ha pedig rendszeresen metszed, még formásra is alakíthatod!

Ha gyorsan növekvő sövényfajtákat szeretnénk, érdemes a fagyalra, a tuja valamelyik fajtájára vagy akár a babér levélre voksolni. Mindegyikük rövid idő alatt eredményes álcát nyújt – így már csak rajtad múlik, hogy melyik lesz az igazán neked való!

 

Könnyen gondozható növények: kevesebb karbantartást igényelnek

Azt hiszem, az egyik legjobb dolog a sövénynövényekben, hogy sok közülük könnyen gondozható és kevesebb törődést igényel. Ezeken kívül még számos olyan növény létezik, amelyek nemcsak jól mutatnak a kerítés mellett, de védettebbé is tehetik otthonunkat.

Az egyik ilyen könnyen gondozható sövénynövény a tujasor (Thuja occidentalis), ami gyors növekedése miatt népszerű választás. Egyáltalán nem igényes: csak rendszeres öntözést és időnként metszést kell biztosítani számára. Ráadásul télen sem kell aggódni miatta, hiszen ellenálló fajta.

A másik remek ajánlat az évelő lonc (Lonicera nitida) lehetőségét is megemlíteném. Ez a cserje hihetetlenül sűrű takarást képes adni anélkül, hogy túlságosan nagyra megnőne vagy túlzottan elterjedne. Csak akkor van rá szükség metszésre, ha formát szeretnénk neki adni vagy ha le szeretnénk rövidíteni a hajtásait. Az öntözés terén sem igényel extra gondoskodást, elég vízzel ellátni őket esős időben.

Érdemes még megemlíteni a fagyal sövényét (Ligustrum vulgare) is mint könnyen gondozható növényt. A fagyal gyorsan növekszik és szorosan záródó sövénynyé formálható, amely magasabb környezetvédelmet biztosít az otthonának. Rendkívül ellenálló és kevés karbantartást igényel: csak metszeni kell néha, hogy formában tartsuk.

A végére hagytam egy abszolút kedvencemet: a madarak bokrát (Viburnum tinus). Ez a gyönyörű cserje egész évben dísze lehet kerítésünk mellett. Tavasszal virágzik, nyáron zöldek maradnak a levelei, ősszel pedig vonzó bogyókat terem. Könnyedén tarthatjuk sövény alakban anélkül, hogy sokat kellene foglalkoznunk vele – csak rendszeres öntözést és időnként metszést igényel.

 

Virágos sövénynövények: színesebb, vidámabb kertkialakítása

A virágos sövénynövények igazán színes és vidám hangulatot kölcsönözhetnek a kertünknek, ezért én is úgy döntöttem, hogy belevágok és kihasználom a kerítés melletti területet. Már régóta szerettem volna egy különlegesebb kinézetű sövényt a saját kertemben, amely nem csak zöld levelekkel rendelkezik, hanem virágokkal is díszíti az udvart. Egyrészt praktikus megoldásnak tűnt, hiszen így egyszerre takarhatom el a kerítést és teremthetek egy természetes határvonalat a szomszédok felé, másrészt pedig esztétikailag is vonzóbb lesz az összkép.

Mielőtt belekezdtem volna a munkába, alaposan utánaolvastam annak, hogy milyen virágos sövénynövények közül választhatok. Mivel idővel szeretnék változatos színkavalkádot látni a kertemben, olyan fajtákra esett a választásom, amelyek eltérő időszakban nyílnak. Így tavasszal először jöttnek például az orgonák csodaszép lila virágai vagy éppen az ibolyaernyős lonc gyenge rózsaszínje, majd nyár elején a rózsalonc és a tűztövis küldi felénk bájos színeit. Később pedig az őszi kövirózsa és a fagyalbokor káprázatos sárga árnyalataival örvendeztet meg.

A virágos sövény kialakításánál fontos volt figyelembe venni az egyes növények igényeit is, például hogy milyen talajt és napfényviszonyokat kedvelnek. Egyes fajták ugyanis inkább árnyékosabb helyen érzik jól magukat, míg másoknak sok napfény kell ahhoz, hogy gyönyörű virágokkal boruljanak be. Az öntözésre is figyelni kell, hiszen nem mindegyik sövénynövény igényli ugyanazt a vízmennyiséget.

Persze elengedhetetlen volt a rendszeres metszés és gondozás kérdése is. A virágos sövénynél mindenképpen arra kell törekedni, hogy ne csak egyszerű kerítést takarjunk vele, hanem valódi ékszerdobozzá varázsoljuk azt. Éppen ezért időnként meg kell szabadulni néhány elszáradt vagy túlburjánzott ágtól, illetve biztosítani kell a növények számára a megfelelő tápanyagokat.

A virágos sövénynövényekkel igazán vidámmá és színessé vált a kertem. Biztos vagyok benne, hogy mindenki talál olyan fajtát, amely tökéletesen illik saját ízléséhez és elképzeléseibe. Hát nem csodálatos, amikor az ember kilépve az ajtón egy ilyen varázslatos növényi világ fogadja?

 

Alacsony termetű sövénynövények : diszkrét határ jelölése

A kerítés mellé ültettünk sövénynövényeket, mert szerettük volna elkerülni, hogy túl sok beton vagy drága anyag használatával kelljen megoldanunk az udvar elkülönítését. Egyik nap szakértő barátommal beszélgettem erről és ő mesélte nekem, hogy vannak olyan alacsony termetű sövénynövények is, amelyek egyszerre elegánsak és letisztultak.

Egyik példa erre az örökzöld cserje (Buxus sempervirens). Nagyon könnyen nyírható és formázható növénynek bizonyult. Rendkívül jól bírja a hideg teleket is, ami nálunk fontos szempont volt.

Másik nagy kedvencem pedig a japán lonc (Lonicera nitida). Ez egy gyors növekedésű örökzöld cserje, amely sötét zöld leveleivel remek kontrasztot képez a többi növénnyel. Ráadásul ősszel apró, fehér virágokat is hoz, amelyek még szebben mutatnak.

Végül pedig a kínai varázsmogyoró (Hamamelis mollis) került a választottak közé. Bár nem tipikus sövénynövény, de számomra nagyon tetszett az ötlet, hogy egy látványosabb növényt is becsempészek ebbe az egyszerű határba.

Azt gondolom, hogy ezeknek a növényeknek köszönhetően valóban diszkrét és elegáns lett a kertünk határa. Persze lehetne még más megoldásokat is találni erre a feladatra – például sövényfák alkalmazása vagy többféle cserje keverése – de én úgy érzem, hogy ezzel az egyszerűsített variánssal megtaláltam azt, ami igazán illik hozzánk és az otthonunkhoz. És vajon ti milyen alacsony termetű sövénynövényeket ültetnétek? Érdekelne még néhány más inspiráló ötlet?

 

Minden a tujákról

Az elmúlt években egyre többet hallani a tujákról, mint sövénynövényekről. A tuják remek választásnak bizonyulnak kerítés mellé ültetni, mert szinte egész évben zölden maradnak és így állandóan takarják a belátást a kíváncsi szomszédok elől.

Miért pont a túja?
Nos, elsősorban azért van sok rajongója ennek a fajtának, mert viszonylag gyorsan nő – tehát nem kell majd hosszú éveket várni arra, hogy végre kiérjenek és betakarjanak mindenkit. Emellett nem igényel túl sok gondozást sem; ha rendszeresen nyírod őket (ezáltal pedig formázod) és időnként trágyázod is őket valamilyen jó minőségű tápanyaggal, akkor tulajdonképpen már meg is van minden ahhoz, hogy jól fejlődjenek.

De talán még ennél is fontosabb szempont, hogy a tuják ellenállóak a betegségekkel és kártevőkkel szemben. Persze ez nem azt jelenti, hogy soha nem támadják meg őket semmilyen élősködők, de ha rendszeresen figyelünk rájuk és időben észlelünk valamilyen problémát (például elszíneződést vagy levélszáradást), akkor könnyedén orvosolható a helyzet.

Érdemes még megemlíteni, hogy léteznek különféle tujafajták – például a közismert smaragdtuja vagy az aranytúja. Ezek között vannak alacsonyan maradó fajták, amelyek ideálisak lehetnek egy alacsony sövény kialakításához; de ugyanakkor vannak magasra megnövő változatok is, amelyek akár több méteresre is megnőhetnek. Nem árt tehát előre elgondolkodni azon, milyen típusú sövényt szeretnénk: inkább csak egy kerítés mellé ültetett dísztöveg legyen, vagy egy igazi kilátást takaró zöld fal?

A sövénynövények a kerítés mellé ideális választás mind esztétikai, mind funkcionalitási szempontból. A Kerítés sövény segítségével egy természetes határ kialakítható a telkek között, amely védelmet biztosít és kellemes zöld látványt nyújt. A Növények választékának köszönhetően mindenki megtalálhatja az igényeinek és ízlésének megfelelő fajtát, legyen az Dísznövények kerítéshez vagy Sűrű sövénynövények, amelyek extra magánéletet biztosítanak.

Az Örökzöld kerítés lehetőséget ad arra is, hogy egész évben élvezhessük az udvarunkat övező zöld növényzetet. Ne feledkezzünk meg azonban arról sem, hogy a tökéletes kerítést körülvevő sövénysor eléréséhez időre és türelemre van szükségünk – de bizonyára megéri befektetni energiát ebbe a gyönyörű és praktikus kerti elembe!

VELÜNK BISZTOSRA MEHETSZ

 

Annyira erős garanciákat vállalunk, ami egyedülálló a területen. Ezt csak azért merjük bevállalni, mert biztosak vagyunk abban, hogy a gondosan megtervezett rendszereink és szolgáltatásunk nálad is maximálisan teljesítik az elvárásokat.
Mivel vállaljuk ezeket a garanciákat, ezért te a legnagyobb biztonságban érezheted magad. Te semmit sem kockáztatsz!

 

Éves karbantartás

Mi figyelmeztetünk az aktuális karbantartásra. Neked nem kell semmilyen időpontot megjegyezned.

Teljes körű garancia!

Garanciát vállalunk az egész rendszerre! Ha problémád adódik, bízd ránk! Nekünk fontos a kényelmed!
Nincs kiszállási díj és alkatrészköltség az ügyfeleinknek.

Nincsenek egyéb költségek

Berendezéseinkhez folyamatosan kedvező áron lehet hozzájutni.